Toplumsal Tarih‘in Adana’nın kurtuluşu 5 Ocak 1922 temalı 337. sayısı yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Bu ayki sayımızda Adana’nın işgalden kurtuluşunun 100. Yılına istinaden Mehmet Ö. Alkan ve Suavi Aydın’ın editörlüğünde “Adana’nın kurtuluşu 5 Ocak 1922” dosyamız bulunuyor. Yeni yıla girerken sizler için ilginizi çekeceğinizi düşündüğümüz başka yazılar da derledik.
M. Fatih Sansar ve Ahmet Karataş, makalelerinde Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması gereğince 5 Ocak 1922 günü Türk askerinin Adana’ya girişini, yapılan kutlamalar ile şehirdeki ve yurttaki yankılarını anlatıyor.
Aslı Çomu, dosyadaki yazısında Ahmet Remzi Bey tarafından işgalin getirdiği zorluklar içerisinde kurulan Yeni Adana gazetesinin neşriyatını, yerel direniş açısından işlevini tahlil ediyor. Kurtuluşun Yeni Adana gazetesine nasıl yansıdığı da canlı bir şekilde tasvir ediliyor.
Erdem Çanak ise 1933 yılında kurulan ve 1951’e kadar faal olan Adana Halkevi’nin her sene 5 Ocak’ta yapılan kurtuluş bayramına aktif katılımını, hangi etkinliklerin yapıldığını ve bunun şehrin toplumsal-siyasi hayatına nasıl etki ettiğini aktarıyor.
Mehmet Ö. Alkan’ın derlediği arşiv belgelerinde Adana’nın kurtuluşunun hikayesini birincil kaynaklardan okuma fırsatını buluyoruz.
Murat Erdoğan ile söyleşimizde Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60. Yılında, bu göçün Türkiye ve Almanya’ya tesirini, hem göçmen toplumunda hem de hem de iki ülkenin toplumsal yaşamında yarattığı siyasal ve sosyal dönüşümü dinleme fırsatını bulduk.
Janet Barış, Türkiye’den Almanya’ya giden işçilerin yaşadıklarının Türk sinemasına yansımasını, son elli senede öne çıkan bazı filmler üstünden analiz ediyor.
Nazan Maksudyan, I. Cihan Harbi sürerken Almanya’ya meslek eğitimi almak üzere gönderilen yetimlerden iki kardeşin hayatlarına aile tarihi, mikrotarih ve görsel tarih perspektiflerinden bakıyor.
Aytek Soner Alpan, geçtiğimiz Ağustos’ta hayatını kaybeden Osmanlı tarihçisi Dimitris Kitsikis’in spekülatif ve “aykırı” tezlerini tartışıyor.
M. Melih Güneş, Nazım Hikmet’in gözden geçirilmesi gereken eksik külliyatını ve edebi mirasını tartıştığı makalesinde ünlü şairin Türkiye’de daha önce hiç yayınlanmamış bir şiirini de paylaşıyor.
Toplumsal Tarih’e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşabilirsiniz. Eski sayıları e-dergi olarak okuyuculara sunma çalışmaları ise devam ediyor.
edebiyathaber. net (4 Ocak 2022)