Ünlü manga yazarı ve çizeri Kei Koga’nın eski bir olay yeri inceleme uzmanının anılarına dayandırarak yarattığı “Trace” serisinde sular durulmuyor. Serinin ikinci kitabı “Trace 2”de, kahramanımız şef Mano arka arkaya gelen vakaları ince zekâsıyla çözerken kendisiyle ilgili 23 yıllık sırrın ne olduğuyla ilgili ufak da olsa bir tahmin kırıntısı mevcut.
Kei Koga, Athica Books’tan çıkan ve bir anti kahraman hikâyesi olan “Brutal” manga serisinin ardından yoluna gizemli Olay Yeri İnceleme uzmanı Mano Reiji’nin maceralarını anlattığı “Trace – Bir Adli Tıp Memurunun Anıları” kitabıyla yeni sulara yelken açmıştı. Koga, yine Athica Books’tan Zeynep Aras çevirisiyle yayımlanan “Trace 2”de, okuru şef Mano’nun 23 yıllık gizeminin içine biraz daha yaklaştırırken Japon Emniyet Birimi içinde bağımsız bir yapı olan Olay Yeri İnceleme Ekibi’nin de işlerini de daha yakından inceleme imkânı veriyor.
“Trace 2” ilk kitabı yâd edercesine şef Mano’nun 23 yıllık açığa kavuşamayan sırrına hafif bir hatırlatma yaparak açılıyor. Sonrasında başlayan ve arkası kesilmeyen olaylar zinciri ile sürükleyici bir gerilim atmosferinin içine dahil ediyor.
Sıradan bir günün mahmurluğuyla başlayan sabahın rutini, bir çöp kutusunun kenarında genç ve güzel bir kadının kafatasının bulunmasıyla bozuluyor. Uzuvları olmayan vücutsuz bir başın nasıl olup da bu hâle geldiği Olay Yerin İnceleme Ekibi’nin hiç bitmeyen mesaisine tuz biber ekerken vakayı şef Mano alıyor. Mano ve arkadaşları tam tekmil olay yerine intikal ederken diğer polis şefleri de detaylı bir sorgulamaya girişiyor. Kadının oturduğu ev, evdeki bulgular, bilgisine başvurulan komşular kadın ve erkek arkadaşının çok da iyi bir ilişki içinde olmadığını aktarıyor. Tüm kanıtlar kadının erkek arkadaşı üzerinde yoğunlaşsa da devreye şef Mano giriyor ve “şeytanın” peşine düşerek kendi yöntemlerini devreye sokuyor. Araştırılan olay yerinde değişiklik yapılmasını istiyor. Yanındaki çaylaklar buna bir anlam veremese de Mano bildiğinden şaşmıyor ve cinayeti bambaşka bir kişinin işlediği ortaya çıkıyor. Ancak Mano her zamanki tavrından ödün vermeden hayatına devam ediyor.
Sıradan ve rutin günler devam eder ve havalar hafiften ayaza kesmeye başlamışken köpeğiyle birlikte parkta gezinen biri, kendini ağaca asmış bir adamı görünce polise haber veriyor. Emniyet birimleri intihar eden adamın evine gidince adamın annesinin de cesediyle karşılaşıyor. Yapılan araştırmalarda adamın komşuları tarafından pek sevilmediği, bir işte dikiş tutturamadığı, kazandığı parayı da çar çur ettiğini öğreniyor. Vaka yine Mano’ya kalıyor ve onun titiz araştırması sonucu gerçek ortaya çıkıyor. Son olayda ise çürümüş bir cesetle karşılaşıyor birimler. Yine Mano devreye giriyor ve pusulanın yönünün yine başka yeri işaret ettiği anlaşılıyor.
Kei Koga’nın serisi eski bir olay yeri inceleme uzmanı tarafından yazılıp çizildiği için gerçeğe fazlasıyla yakın duruyor. İlk kitap “olay yerine giriş” gibi bir izlenim bırakırken “Trace 2” bunun gelişme ayağını oluşturuyor. Zira “Trace 2”de Koga’nın kutucuklarla düştüğü notlar, bizzat metnin içine olay örgüsüyle birlikte yerleştirdiği, olay yeri inceleme ekibinin çalışma mekanizmasının nasıl çalıştığına dair “izlenimler” asıl metnin çizgisini bozmadan okuru da yanına katarak sonuca ulaştırıyor. “Trace 2” iyi kurgulanmış bir gerilim olmasının yanında şef Mano’nun 23 yıllık gizemiyle ilgili ilk ipucunu vermesiyle bir nevi “anahtar” rolü üstlendiğini belirterek yazıyı belirtelim.
edebiyathaber.net (22 Eylül 2023)