Mehmet Tanberk’in Önyargıların Ötesindeki Türkiye adlı kitabı Doğan Solibri yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Tarih boyunca önyargılı yaklaşımlar nedeniyle dünya bölündü. Irkların farklılığı önyargısı, milyonların soykırıma uğramasına sebep oldu. İnsanların refahı için harcanabilecek kaynaklar, silahlanma yolunda tüketildi. Halbuki küresel ısınmadan virüs salgınına, nükleer savaş tehlikesinden küresel terörizme, açlıktan içme suyu kaynaklarının tükenmesine kadar pek çok sorun, önyargıları aşıp tüm insanlığın el ele vermesiyle çözülebilirdi. Ancak insanoğlu, önyargıları aşmak yerine derinleştirmeyi tercih etti.
Peki önyargıları aşma şansı var mı?
İşte bu soruya yanıt arayan Mehmet Tanberk, önyargıların kırılacağı yer olarak Anadolu’yu işaret ediyor. Çünkü Anadolu, her insanın özünü ve değer verdiği şeyleri bulacağı bir coğrafya.
“Anadolu’nun bize anlattıklarına kulak vermeliyiz” diyen Mehmet Tanberk, ilkçağ uygarlıklarının beşiği olan ve üç semavi din için kutsal kabul edilen Anadolu’nun bugünkü sahibi olan Türkler hakkındaki önyargıları masaya yatırırken okuru, Anadolu’daki belli başlı kültürel miras noktalarına uğradığı bir yolculuğa da çıkarıyor.
Kitaptan
21. yüzyılda gerçek kâbus, dinler veya ırklar arasındaki fark değildir. İnsanlık önündeki en büyük tehlike, gezegenimizi yok edecek silahlara en kuvvetli devletler kadar, en küçük çetelerin bile sahip olmasıdır.
İnsanlık için tek çıkış yolu vardır: Ya birbirimizi sevecek ve hep beraber mutlu yaşayacağız, ya bizden farklı olanları aşağılayacak ve tüm insanlık trajik bir şekilde yok olacaktır. O zaman bir kere daha düşünüp, birbirimizi anlamaya ve sevmeye çalışalım. Sevgisiz kalpler her türlü çevre kirliliği veya en sıcak küresel ısınmadan daha öldürücüdür.
Yazar Hakkında
Mehmet Tanberk, edebiyatçı bir aileden gelmektedir. Büyük dedesi, Tanzimat döneminin gazeteci, roman ve tiyatro yazarı Ahmed Midhat Efendi’dir.
İstanbul İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra iş hayatına atılan Mehmet Tanberk, bazı büyük şirketlerde ve meslek kuruluşlarında üst düzey yöneticilik yaptı. Emekli olduktan sonra 1998 yılında, Türkiye’nin önde gelen fotoğraf sanatçılarından Ersin Alok ile beraber Anadolu uygarlıklarını sembollerle tanıtan Melting Pot of Civilization isimli kitabın hazırlanmasına katkıda bulundu. Ayrıca, yurtiçinde ve yurtdışında, mesleki ve kültürel konularda düzenlenen pek çok konferansa konuşmacı olarak katılmıştır.
Emekliyken, Sydney’de yaşayan kızının yanında kaldığı bir dönemde, 60 sene boyunca oluşturduğu tarih, din, felsefe, fotoğrafçılık ve diğer güzel sanatlarla ilgili birikimlerini ve dünyanın dört bir yanına yaptığı seyahatlerinden edindiği deneyimlerini paylaşmak amacıyla bir roman yazmaya karar vermiş, bu romanı iki roman ve bir referans kitabı takip etmiştir.
Bir Anadolu sevdalısı olarak, uzun süre üyesi olduğu sosyal yardım kuruluşunda, Türkiye’yi tanıtmak, Anadolu’yu ve tarihini anlatmak üzere birkaç proje hazırlamıştır. Önyargıların Ötesindeki Türkiye kitabının içeriğini o esnada oluşturmuştur.
Kitaptan tadımlık bir bölüm okumak için >>>
edebiyathaber.net (3 Ağustos 2023)