Türkiye İş Bankası’nın Bir Asırlık Tarihi Zekâ, Dikkat ve İffet – İş’in 100 Yılı kitabı okuyucuyla buluştu

Ekim 9, 2024

Türkiye İş Bankası’nın Bir Asırlık Tarihi Zekâ, Dikkat ve İffet – İş’in 100 Yılı kitabı okuyucuyla buluştu

Y. Doğan Çetinkaya’nın kaleme aldığı Derya Önder’in yayıma hazırladığı İş’in 100 Yılı – Zekâ, Dikkat ve İffet’in İş Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

“Sermayenin azlığına bakarak cesaretiniz kırılmasın. Böyle müesseseler için en kuvvetli sermaye, zekâ, dikkat ve iffettir. Teknik ve metodik çalışmasını bilmektir. Bu kanaatle işe sarılınız, behemehal muvaffak olursunuz…”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1924

Uzun savaşlar ve topyekûn mücadeleyle kazanılan askerî ve siyasi bağımsızlığımızı kalıcı hale getirecek iktisadi bağımsızlığı sağlamak adına Cumhuriyetimizin ilk millî bankası olarak doğan Türkiye İş Bankası, 26 Ağustos 2024’te 100. kuruluş yıldönümünü kutlayarak ikinci yüzyılına adım attı.

100. yılında Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nde “İş’in 100 Yılı” başlıklı bir kalıcı sergiyi tarih, sanat, teknoloji ve iletişim meraklıları ile buluşturan Banka, nadir fotoğraflar, belgeler, arşiv ve koleksiyon malzemeleri ile zenginleştirilmiş bir içeriğe sahip olan İş’in 100 Yılı – Zekâ, Dikkat ve İffet kitabı ile bir asırlık tarihine ışık tutuyor; dünün ve bugünün hikâyesini anlatırken yarının da perspektifini ortaya koyuyor.

Serginin küratörlüğünü de üstlenmiş olan Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya tarafından kaleme alınan ve İş Sanat Tarih Çalışmaları Ekibi’nin proje koordinatörlüğünde hazırlanan kitap, dört yıl sürdürülen bir çalışmanın ürünü. Kökleri mazide olan bir geleceğin inşası için çalışan İş Bankası’nın 100 yıllık tarihi, 7 bölüm ve 440 sayfada okuyucuların dikkatine sunuluyor. 

İş’in 100 Yılı – Zekâ, Dikkat ve İffet kitabına, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin satış mağazası RHM Dükkan’dan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Mağazaları ve internet sitesinden, Pazarama’dan ve seçkin kitapçılardan ulaşılabilir.

Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nin “İş’in 100 Yılı” kalıcı sergisi, Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir.

Künye

Yazar: Y. Doğan Çetinkaya

Yayına Hazırlayan: Derya Önder

Kitap Tasarımı: Emre Senan

Proje Koordinasyon: İş Sanat Tarih Çalışmaları Ekibi (Ayşegül Okan Sağlam, Fulya Kardeş Gülmez, Erman Harun Karaduman, Defne Tozan Andaç)

Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya:

1975’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. İlk yüksek lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü, ikinci yüksek lisans derecesini Budapeşte’de Central European University, doktora derecesini de Hollanda’nın Leiden University’den aldı. Halen İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesidir. 2010-2021 arasında Tarih Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 2013 yılından bu yana Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı Yönetim Kurulu üyesidir. Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar Dergisi eş genel yayın yönetmenidir. Tarih Vakfı Yurt Yayınları ve Toplumsal Tarih Dergisi Yayın Kurulu üyesidir.

1908 Osmanlı Boykotu: Bir Toplumsal Hareketin Analizi (2004), The Young Turks and the Boycott Movement: Nationalism, Protest and the Working Classes in the Formation of Modern Turkey (2014), Osmanlı’yı Müslümanlaştırmak: Kitle Siyaseti, Toplumsal Sınıflar, Boykotlar ve Milli İktisat (1909-1914) (2015), Gelecek 1917: Tarih, Devrim, Kültür (2018-Foti Benlisoy ile birlikte) adlı kitapları yayımlandı. Türkiye’nin toplumsal ve siyasal tarihi, toplumsal hareketler, Türk milliyetçiliği, Türkiye sol düşüncesi, Türkiye futbol tarihi, sınıf hareketi ve bankacılık tarihi üzerine yazdığı makaleler çok sayıda yabancı/yerli dergi ve kitaplarda yayımlandı. Türkiye İş Bankası tarihi üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Detaylı bilgi için: issanat.com.tr | iskultur.com.tr  

edebiyathaber.net (9 Ekim 2024)

Yorum yapın