30. yılını kutlayan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin bu özel yılda gerçekleştirilen 21. Olağan Genel Kurulu, iki yıllık çalışma dönemini değerlendirmek üzere 11 Mart 2015 Çarşamba günü toplandı.
Açılış, yoklama ve Divanın seçiminin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Metin Celâl açılış konuşması yaptı. Konuşmasına yakında hayatını kaybeden 1996 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülümüzün sahibi, değerli yazar Yaşar Kemal ile son dönemde yitirdiğimiz yayıncılar Osman Deniztekin, Namık Kemal Atalay, Ümit Yaşar Ayoğlu ve Sırrı Öztürk’ü anarak başlayan Metin Celâl, 2014 kitap verilerini paylaştı. Yayıncılığın her yıl üretim adedi ve kitap çeşidi açısından düzenli olarak büyüdüğünü ancak ekonomik olumsuzluklardan da en çok bu sektörün etkilendiğini belirten Celâl, dövizdeki artış ve tüketici fiyatlarına yansımasının endişe verici olduğunu söyledi.
Celâl, kitabevi sayısının giderek azalması nedeniyle 50 bin kitap çeşidinin çok azının, okurla buluşabildiğini, kitapevlerinin yalnızca çoksatarları satmak arzusunda olduğunu, bu durumun eninde sonunda yayıncılık sektörünü çıkmaza sokacağını belirtti. Kitapçılıkta bir tekelleşme yaşandığını, tekelleşmeyle birlikte zincir kitabevlerinin yayıncılardan giderek artan talepleri, sansür ve siyasi ayrımcılık eğilimlerinin yayıncılığı zor duruma soktuğunu dile getirdi. Konuşmada eğitim yayıncılığının tamamen devlet kontrolüne alınması, ücretsiz dağıtılan ders kitapları, okullara giren tüm kitapların Milli Eğitim Bakanlığının denetimine tabi kılınması, Bakanlığın Türkiye’nin en büyük yayıncısı olmasının yanı sıra edebiyat yayıncılığı alanına da girmeye hazırlanmasıyla, yayıncılıkta derin yara açıldığına da değinildi. Geçtiğimiz yıllarda yayınlama özgürlüğünü engelleyecek pek çok yasa maddesinin yürürlüğe girdiğini anlatan Celâl, sansür ve otosansürün yayıncılık ve internet alanında yaygınlaştığını, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hangi görüşte olursa olsun herkesin her türlü yayını özgürce yayınlayabilmesini, satabilmesini ve okuyabilmesini savunduklarını vurguladı.
Celâl’in ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu konuşmasında, Müdürlük olarak üsttenci değil çoğulcu bir yaklaşımı benimsediklerini, yayıncılarla birlikte çalışmanın önemli olduğunu, Türkiye’nin yayıncılığının gelişmesi ve entelektüel derinliğinin artırılması için Bakanlık olarak yayıncılarla yapacak çok işleri olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Genel Sekreter Kenan Kocatürk Birliğin Çalışma Raporu’nu özetle sundu ve Denetim Kurulu raporu okundu. Tüzük değişikliklerinin oylanarak kabulünden sonra yeni çalışma dönemi için yönetim organları ve komisyonların üyeleri seçildi.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 2015-2017 çalışma döneminde görev yapacak yeni Yönetim Kurulu üyeleri Arman Fikri, Ebru Şenol, Emrah Özpirinçci, Fahri Aral, Metin Celâl, Özgür Akın ve Servet Düz olarak belirlendi.
edebiyathaber.net (12 Mart 2015)