Basında yer alan “İlkokul hikâye kitabında penguenlere başörtüsü takıldı!” haberleri ile ilgili olarak Türkiye Yayıncılar Birliği açıklama yaptı. Açıklamada kitapların yasaklanmaması gerektiğine vurgu yapıldı. Açıklama şöyle:
“12 Mart Salı gününden itibaren hafta boyunca çeşitli yayınlarda yer alan, sosyal medyada yaygın olarak duyurulan ve asılsız gerekçelere dayandırılan ‘Penguen’e Başörtüsü’ başlıklı haberde, bu çocuk kitabının öğrencilere okutulmaması, okullara sokulmaması talep edilmiştir.
Haberde ve haberde yer verilen uzman görüşlerinde, çeviriye müdahale edildiği, kitapta yer alan resimlere başörtü takılarak çocuklara belli fikirler aşılanmaya çalışıldığı iddia edilmiştir. Haberin gazetecilik etiğini gözetmeden tek taraflı olarak ve habere konu olan kitap incelenmeden, yayıncısının görüşü alınmadan hazırlandığı anlaşılmaktadır.
Timaş Yayınları’nın çıkardığı ‘Paytak Penguenler ile Tanışalım’ adlı hikâye kitabı bir çeviri eserdir. Yayınevinin yaptığı açıklamaya göre ‘Hindistan menşeli, Virginia merkezli Amerikan Kapps Books tarafından İngilizce olarak yayınlanmıştır. Ardından kitabın Fransızca ve diğer dillerdeki versiyonları birçok ülkede çocuklarla buluşmuştur.’ ‘Orijinal dilinden eksiksiz bir şekilde ve aynı görsellerle’ Türkiye’de yayınlanmıştır.
Yayınevinin açıklamalarına rağmen bazı yayın kuruluşları bu yanlış ve tek taraflı haberle ilgili olarak gerekli düzeltmeyi halen yapmamıştır.
İllerde kitap denetleme komisyonları kurularak kitap yasaklama girişimleri sürer, çocuklara kitap öneren öğretmenler hakkında soruşturmalar açılır, cezalar verilirken bu tür bir haber yayınlamanın kasıtlı olduğuna inanıyoruz. Amaç, il ve ilçelerde kitap denetlemelerini meşrulaştırmak, çeşitli gerekçelerle öğrencilerin kitap okumasını engellemekse bu haber tam da bu amaca hizmet etmektedir.
İlgili basın kuruluşlarını kitap yasaklamaya çağıran haberler hazırlarken daha özenli olmaya, tek taraflı yayın yapmamaya, gazetecilik ilkelerine göre davranmaya ve bu haberle ilgili düzeltmeyi daha fazla bekletmeden yapmaya çağırıyoruz.
Kitaplar, başta politik, ahlaki ve dini olmak üzere hiçbir gerekçe ile yasaklanmamalı, yargılanmamalı, okunması engellenmemelidir.”
edebiyathaber.net (15 Mart 2013)