Türkiye Yayıncılar Birliği, el konulan Kaynak Holding bünyesindeki yayınevlerine ilişkin bir basın açıklaması yaptı:
“‘Paralel devlet yapılanması’yla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Kartal’daki İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla Kaynak Holding’e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe kayyum atandığı, kayyumların holdingin yönetim binalarına polis ekipleriyle birlikte girdiği öğrenilmiştir.
Kaynak Holding’e bağlı şirketler arasında, özellikle eğitim yayıncılığının önde giden firmaları ve sınava hazırlık kitapları yayınlayan yayınevleri ile kurgu ve kurgudışı kültürel yayınlar yapan yayınevleri yer almaktadır. Grup yayınevleri gerek yurtiçindeki faaliyetleri gerekse yurtdışına yaptıkları ihracat ve telif hakları satışlarıyla yayıncılık sektörünün büyümesine, kültür hayatına katkıları bakımından önemlidir.
Kaynak Holding bünyesinde ayrıca, yüzlerce mağazasıyla bir kitabevi zinciri ve dağıtım şirketleri de bulunmaktadır. Bu kitabevleri ve dağıtım ofisleri özellikle Anadolu’nun küçük şehirlerindeki okurların kitapla buluşmasına önemli bir aracı durumundadır. Holding’e bağlı matbaa ve kağıt satış firmalarına el konulması da yayıncılığımızı kuşkusuz olumsuz etkileyecektir.
Kaynak Holding’e bağlı yayınevleri, kitabevleri, matbaa, kağıt satışı ve dağıtım firmalarına kayyum marifetiyle el konulması, Türkiye’nin yayıncılık hayatını sarsacak, yayıncılığımızı geriletecek ciddi bir müdahale olarak değerlendirilmelidir. Bu el koymaların sonucunda yayınevlerinin içeriklerine müdahale edilmesi ve belirli içeriklerin sansürlenmesi yoluyla yayınlama özgürlüğünün darbe alması ihtimali de endişe vericidir. Süreli ve süresiz yayıncılığın özgürlüğünün Anayasa teminatında olduğunu ve bu Anayasal hakların korunmasının gerekliliğini hatırlatırız. Türkiye Yayıncılar Birliği olarak, Kaynak Holding’e bağlı yayınevleri ve ilgili firmaların faaliyetlerini durduracak bu operasyonunun durdurulmasını ve yayın faaliyetinin sürdürülmesine izin verilmesini talep ediyoruz.”
edebiyathaber.net (19 Kasım 2015)