Scott Redford ve Nina Ergin’in Türkiye’de Şehirler ve İçkaleler adlı kitabı, Ezgi Dikici çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu Sanat ve Arkeoloji Tarihi Bölümü’nde Nasser D. Khalili İslam Sanatı ve Arkeolojisi Profesörü Scott Redford ve Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde doçent Nina Ergin tarafından derlenen kitapta, surlarla çevrili içkalelerin bin yıl boyunca hükümdarlar ve ordular için mesken, seçkinler için de iktidarlarını somutlaştıran kutsal merkezler olduğu aktarılıyor. Mimarlık tarihinde üzerinde pek durulmayan, genellikle saray ve tapınak mimarisinin gölgesinde kalan “içkale olgusu”, bu kitapla öne çıkıyor.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından 2009 yılında düzenlenen sempozyumun bir ürünü olan Türkiye’de Şehirler ve İçkaleler’de konunun önde gelen uzmanları, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında demir çağından 14. yüzyıla kadar inşa edilmiş içkaleleri yakından inceliyor. Urartulardan Anadolu Selçuklularına, Asurlulardan Bizans’a kadar her devirde şehirlerin hem koruyuculuğunu, hem temsilciliğini, hem de tanıklığını üstlenmiş olan içkaleler, arkeoloji, mimarlık, sanat tarihi ve tarihin kesişiminde kendi hikâyelerini anlatıyor.
Kitaptaki makalelerin çoğu, MÖ birinci binyıl boyunca Anadolu, Mezopotamya ve Kuzey Suriye’deki şehir manzaralarına Geç Hitit, Urartu, Frig ve Yeni Asur içkalelerinin hâkim olduğu demir çağını öne çıkarıyor. Kitapta derlenen makaleler, genel anlamda içkale olgusunu olduğu kadar, tekil yerleri de ele alıyor. Kitabın ikinci bölümü ise Bizans’ın “karanlık çağlarında” ortaya çıkıp Bizans İmparatorluğu’nun sonuna dek devam eden ortaçağ içkalesi olgusunu inceliyor.
edebiyathaber.net (15 Haziran 2016)