2009’dan beri çeşitli temalarla edebiyatseverleri bir araya getiren, Türkiye’nin ilk uluslararası edebiyat festivali İTEF 15. yılını kutluyor. Festival şehir temalarıyla başlayıp, toplam 595 yazarı ağırlandığı 14 yılın ardından bu yılın teması Yeryüzü Edebiyatı olarak belirlendi.
20 – 24 Eylül 2023 tarihleri arasında Saint Benoît Fransız Lisesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Edebiyat dünyasının bir araya geleceği 20 Eylül Çarşamba günündeki açılış töreni ile başlayacak İTEF, 24 Eylül Pazar günü Yalova’da bulunan KalemEv’deki Edebiyat Bahçesi etkinlikleri ile sonlanacak.
Yeryüzü Edebiyatı kapsamında 27 etkinlik ile 9 farklı ülkeden yazar, çevirmen, çizer ve yayıncılık profesyoneli edebiyatseverlerle buluşacak. Etkinlikler, 21 Eylül Perşembe günü Marta Breen ve Vigdis Hjorth söyleşileri ile başlayacak. Festival boyunca İTEF sahnesinde yer alacak isimler arasında Adelina Tërshani, Ahmet Ümit, Aleksandra Savanović, Bashkim Shehu, Cansu Erkan, Cem Oğuz, Dejan Trajkoski, Erling Kagge, Gerbrand Bakker, Hande Çiğdemoğlu, Leonarda Patrignani, Marek Sindelka, Marta Breen, Özge Deniz, Şiirsel Taş, Tuğçe Isıyel, Vigdis Hjorth, Vladimir Pistalo ve Vladislav Bajac bulunuyor.
İTEF 2023 – Yeryüzü Edebiyatı, etkinlik Programı
21 Eylül Perşembe
Saint Benoît Fransız Lisesi 18:00 – 19:00
Konuşmacı: Marta Breen / Moderatör: Hazal Baydur
Feminizm: Yüz Elli Yıllık Mücadele
Kitapları yaklaşık 30 dile çevrilen, Norveç Kültür Bakanlığı tarafından verilen Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödüle layık görülen yazar Marta Breen, kadın-erkek eşitliği ve feminizm üzerine yazdığı kitaplarıyla tanınıyor. Feminizmin yüz elli yıllık tarihi üzerine yazdığı Kadın Mücadelesi genç okurlar için bir feminizm tarihi niteliğindeyken, Kendinden Feminist Olarak Bahset bu alandaki yeni kavramları herkes için anlaşılır kılan bir kılavuz olarak okunabilir. Breen, Hazal Baydur moderatörlüğünde, kadın hareketini hem anlamak hem de mücadeleye katkıda bulunmak için tarihine bakmanın ve yeni dönemde hayatımıza giren kavramları tanımanın önemi üzerine konuşacak.
21 Eylül Perşembe
Saint Benoît Fransız Lisesi 19:00 – 20:00
Konuşmacılar: Vigdis Hjorth, Dilek Başak / Moderatör: Ayça Derin Karabulut
Miras: Çarpık Aile Bağları
2023 Booker Ödülü Uzun Listesinde yer alan Norveçli yazar Vigdis Hjorth’un, aile ilişkilerini çarpıcı şekilde işlediği romanı Miras hem Norveç’te hem de Türkiye’de okurlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Görünenin ardındaki yaraları, çocukluğun ve ailenin insanın bazen en büyük travması olabileceğini ve tüm bunlara rağmen bir hayat kurmak zorunda kalmanın yükünü anlatan Miras, İTEF sahnesinde ve Ayça Derin Karabulut moderatörlüğünde yazar ve çevirmeni Dilek Başak ile konuşulacak.
21 Eylül Perşembe
İtalyan Kültür Merkezi 19:00 – 20:00
Konuşmacı: Leonardo Patrignani / Moderatör: Seray Şahinler
Bilim Kurgudan Distopyaya Farklı Dünyaların Evrenleri
Bilim kurgu türünün önemli isimlerinden Leonardo Patrignani’nin Telepati Serisi üçlemesi yirmiden fazla dile çevrildi. Türkçede son yayımlanan, yine genç yetişkinlere yönelik romanı Zaman Taciri ise yazarın diğer romanlarında da olan; teknolojinin geleceği, alternatif yaşamlar, distopik senaryolar, insan beyninin potansiyeli, bilimle oynamanın riskleri gibi konular etrafında şekilleniyor. Tüm bu temalar ve bilim kurgu türü üzerine, yazar Leonardo Patrignani ile Seray Şahinler moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleşecek.
22 Eylül Cuma
Kuzey Makedonya Kültür Merkezi 16:00 – 17:00
Konuşmacı: Bashkim Shehu / Moderatör: Nermin Mollaoğlu
Edebiyatta Farklı Roller: Yazmak ve Çevirmek
Romanları birçok dile çevrilen Arnavut asıllı yazar Bashkim Shehu, hem ulusal hem de uluslararası birçok ödül kazandı. Yazarlığın yanı sıra Camus, Borges, Kierkegaard ve Hannah Arendt gibi önemli yazarların eserlerin çevirmenliğini yapan Shehu, Nermin Mollaoğlu moderatörlüğünde yazmak ve çevirmek üzerine konuşacak. Yazarlık ve çevirmenliğin eş zamanlı sürdürülebilirliği, birbirlerini besledikleri ve birbirlerinden ayrı düştükleri noktalar üzerine derin bir söyleşi gerçekleştirilecek.
22 Eylül Cuma
Kuzey Makedonya Kültür Merkezi 17:00 – 18:00
Konuşmacı: Dejan Trajkoski / Moderatör: Alparslan Demir
Yirminci Yüzyılda Aşk
Türkçede yayımlanan ilk kitabı Sadakatsizlik ile Makedon Edebiyat Avangardı dahil birçok farklı ödül kazanan Dejan Trajkoski, yayıncısı Alparslan Demir ile kitabı üzerine konuşacak. Mitoloji ve tarihin başrol oynadığı, iç çatışmalar ve kalp kırıklıklarının masalımsı basit bir üslupla anlatıldığı, yirminci yüzyılın başlarının Makedonyasında geçen bu aşk hikayesi üzerine söyleşmek üzere İTEF 2023 sahnesinde yazar ve yayıncısı bir araya gelecek.
22 Eylül Cuma
Saint Benoît Fransız Lisesi 17:00 – 18:00
Konuşmacı: Eylül Görmüş
Sandor Petöfi Seçme Şiirler Kitap Lansmanı
1848 Macar Devrimi’nin en önemli kişilerinden biri olan, Macaristan’ın ulusal şairi olarak kabul edilen Sandor Petöfi’nin şiirlerinden seçmeler Barış Yılmaz ve Balázs Szőllőssy editörlüğünde ve on altı farklı çevirmenin çevirisiyle Everest Yayınları tarafından yayımlandı. Macar Kültür Merkezinin desteğiyle yayımlanan ve Macar edebiyatının keşfi niteliğindeki bu şiir derlemesinin tanıtımını ve kendi Macar edebiyatı yolculuğunu Eylül Görmüş’ten dinleyeceğiz.
22 Eylül Cuma
Saint Benoît Fransız Lisesi 18:00 – 19:00
Konuşmacı: Gerbrand Bakker / Moderator: Filiz Aygündüz
Geriye Bırakılmak, Geçmişe Saplanmak
Yukarıda Ses Yok, Dolambaç ve Berberin Oğlu romanlarıyla tanınan ve birçok uluslararası ödül kazanan Hollandalı yazar Gerbrand Bakker, Filiz Aygündüz moderatörlüğünde sahnede yer alacak. Duygular, insan ilişkileri ve insanlık halleri üzerine kafa yoran ve incelikli bir anlatımla okurları yakalamayı başaran Bakker, son romanı Berberin Oğlu hakkında konuşacak.
22 Eylül Cuma
Saint Benoît Fransız Lisesi 19:00 – 20:00
Konuşmacılar: Erling Kagge, Oğuz Tecimen / Moderator: Pınar Çelikel
Adım Adım Felsefe
Norveçli kaşif, yazar, yayıncı, dağcı, sanat koleksiyoncusu Erling Kagge’nin kurgu dışı eserleri kırktan fazla dile çevrilmiştir. Tarihte “üç kutba” (Kuzey, Güney ve Everest’in zirvesi) ulaşan ilk kişi olan Kagge, keşif deneyimlerine yer verdiği Bir Kaşifin Felsefesi
edebiyathaber.net