PEN Yazarlar Derneği 2018 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda iki panel düzenledi. Köy Enstitüleri ile Varlık Dergisi odaklı paneller ilgiyle izlendi.
Alper Akçam köy enstitülerinin halkın yaratıcı birikimine saygı ile verimli olabildiğini belirtti; bu potansiyele bugün de sahip çıkılması gereğini vurguladı. Tülin Dursun köy enstitüsünde yetişen öğretmenlerin donanımına örnek olarak annesinin eğitimciliğine değindi. Adnan Binyazar’ın iletisini moderatör Tarık Günersel okudu: Binyazar enstitütü kökenli yazarların her birinin özgün olduğuna dikkat çekti. Hastalığı nedeniyle gelemeyen Osman Şahin telefonla katkıda bulundu: Şahin enstitülerden ressamlar ve profesörler de yetiştiğini hatırlattı; Tonguç’un olağanüstü önerisi üzerine açılan enstitülerin Hasan Âli Yücel’in istediği yönde çoğalması yerine kapatılmasının yol açtığı kayıpları vurguladı.
Varlık dergisinin 85. Yıldönümü bağlamındaki etkinlikte Filiz Nayır Deniztekin onyıllarca emek veren aydınlara, Yayın Yönetmeni olan Kemal Özer ile Enver Ercan’a ve Osman Deniztekin’e şükran belirtti. Ankara’dan gelen Metin Turan Türkiye edebiyat ve kültür tarihinde Varlık dergisi ile yayınlarının kurucu niteliğine dikkat çekti. Turan ayrıca, özellikle 1970’lerden itibaren başta ders kitapları ve resmi kurum yayınları olmak üzere iktidarın edebiyat alanında egemen kılmaya çalıştığı muhafazakâr anlayış karşısında, Varlık dergisinin ilerici yayıncılığın temsilcisi olduğunun altını çizdi. Derginin yeni Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Erte derginin işlevlerinin önemini koruduğunu vurguladı. Moderatör olarak yer alan PEN Türkiye İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan PEN Başkanlığı da yapan Yaşar Nabi Nayır’ın özellikle Balkanlarda saygıyla anıldığını belirtti.
edebiyathaber.net (19 Kasım 2018)