Beyza Akyüz’ün yazdığı, Gamze Erdoğan’ın resimlediği Uçan Fare ile Hayalet Hayri 2: Karla Karışık Olaylar, 8 ve üzeri yaş grubu için Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Sıradışı dostluklar, karla karışık olaylar…
Yazar Beyza Akyüz ve çizer Gamze Erdoğan’ın düşlerinden taşıp kitap sayfalarına konan Uçan Fare ile Hayalet Hayri, ikinci serüvenleri Karla Karışık Olaylar ile yine doludizgin bir maceranın kapılarını aralıyor.
Dostluğun sınır tanımazlığına vurgu yapan bu neşeli roman, kendilerini gerçekleştirme yolunda birbirlerine kol kanat geren küçük bir çocuk ile yavru bir uçan farenin karşılaştıkları olayları ve dayanışmalarını konu ediniyor.
Dinamik kurgusuyla çizgi film tadında bir okuma deneyimi sunan Karla Karışık Olaylar, eğlenceli anlatımının satır aralarında; doğa sevgisi, kentsel dönüşüm, okul hayatı, sağlıklı yaşam, meslek seçimi gibi önemli konulara değinerek, küçük okurlarını düşündürüyor.
Şekerci dükkânındaki ilk karşılaşmalarından bu yana sıkı birer dost olan Uçan Fare ile Hayalet Hayri’nin attıkları her adım başlı başına bir maceradır. Uçan Fare’nin haşarılıkları yüzünden adı her geçen gün yeni bir olaya karışan Hayri yavaş yavaş “Hayalet” lakabını üzerinden atmaktadır. Felaketleri bir mıknatıs gibi üzerlerine çekme konusunda kimselerin ellerine su dökemeyeceği iki kafadar her seferinde kendilerini bambaşka bir maceranın tam ortasında bulur. Öyle ki; Uçan Fare’yi veli toplantısına girip velileri telaşa sürüklerken ya da Hayri ile birlikte leğenle karda kayak yapmaya çalışırken görmek işten bile değildir. Bu arada, beyin cerrahı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Uçan Fare ilk bilimsel deneylerini yapmak üzeredir. Tabi iştahına söz geçirmeyi başarabilirse…
Çarpık yapılaşma, hızlı betonlaşma ve keyfi kentsel dönüşüm projeleri yüzünden yok olmaya yüz tutan mahalle kültürüne nostaljik göndermelerde bulunan bu samimi roman, okurlarını, geçmişten günümüze uzanan eski Balat sokaklarında keyifli bir gezintiye çıkarıyor.
Beyza Akyüz Hakkında
Kayısı zamanı, Bolu’da doğdu. Doğduğu ilk günden yolculuğa çıktı. Alman Filolojisi okudu. Bitirme tezini karşılaştırmalı çocuk edebiyatı üzerine hazırladı. TRT’de editör ve danışman olarak çalıştı. Küçük Hezarfen, Canım Kardeşim, Çelebi ve Laklak, Çomar-Tomar- Kömür, Saka gibi sevilen çizgi filmlerin senaristliğini yaptı. Şarkı söyler gibi konuşup resim çizer gibi dans eden bir geyik olduğunu söylüyor. Çengelköy’deki tepedeki rüzgârlı evinde gördüğü acayip rüyaları, yeryüzünde toz gibi savrulurken başından geçen efsunlu masalları kâh yazıyor kâh hikaye ediyor. Her yaştan dinleyiciye, binbir çeşit mekânda “Şifâhen Masallar” anlatıyor.
edebiyathaber.net (27 Mart 2019)