Bodour Al Qasimi, IPA’nın küresel toplantı serisi kapsamında Türkiye Yayıncılar Birliği üyeleriyle buluştu.
Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Bodour Al Qasimi, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 2021 Kasım ayında Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nı düzenleme kararını memnuniyetle karşıladı ve fiziki etkinliklere geri dönülmesinin, yayıncılık dünyasının yeni normalin gerçekliklerine uyum sağladığını gösterdiğini ve sektörün tam potansiyelini yeniden kazanmak için etkinliğini artırdığını ekledi.
Bodour Al Qasimi bu sözlerini, Türkiye’de İstanbul’da Türkiye Yayıncılar Birliği ile bir toplantıda ifade etti. Toplantıda Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Derneğin üyeleri ve önde gelen yerel yayıncılar yer aldılar.
Al Qasimi, IPA’nın, pandemiden etkilenen ekonomik iklimde işletmelerin karşılaştıkları gelişimsel zorlukları konuşmak ve büyümelerini ve sürdürülebilirliklerini temin etmek için çevik iş modelleri tasarlamalarına yardım etmek üzere tüm dünyada yayıncı birlikleriyle etkin iletişim kurmaya odaklandığını vurguladı.
IPA Başkanı, Covid-19’un endüstriye, mevcut iş modellerini yeniden değerlendirme ve dijital yayıncılık gündemini de artırarak daha çevik iş modelleri oluşturma fırsatı sunduğunu ifade etti. İş modellerini dijital olanakları dahil edecek şekilde yeterince genişletmeyi başarabilmiş yayıncılar hızlı esneklik gösterebildiler.
IPA hem güncel koşullara hem de pandemi sonrası döneme uyum sağlama amacıyla işlerini dönüştürmek için ihtiyaçları olan bilgilerdeki boşlukları değerlendirmek üzere üyeleriyle yakından çalışıyor. Al Qasimi, bu yılın ilerleyen zamanlarında başlatılacak olan IPA Akademisi’nin, dünya çapında yayıncılara, kapasite inşa etmede ve beceri geliştirmedeki acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla birtakım dersler sunmayı ve yayıncıların iş modellerini yeniden tasarlamaları ve yeniden canlandırmaları için gerekli araçları tanıtmayı hedeflediğini ekledi.
Küresel yayıncılık sektörünü güçlendirmek için IPA’nın yorulmadan çalışmaya devam edeceğini yineleyen Bodour Al Qasimi hem yayıncılar arasında hem de küresel yayıncılık endüstrisi ekosisteminin tüm paydaşları arasında dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
Al Qasimi, IPA’nın iki temel amacı olan yayınlama özgürlüğü ilkesinin savunulmasında ve telif haklarının korunmasında Türkiye Yayıncılar Birliği’ni sürekli çabalarından dolayı tebrik etti. Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye’de ve dünyada yayınlama özgürlüğü hakkındaki bulgularını her yıl bir raporla paylaşıyor. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin çabalarının neticesi olarak düzenlenen 2020 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri bu yıl Ocak ayında çevrimiçi bir törenle gerçekleşti.
IPA Başkanının Türkiye ziyareti yılın önceki aylarında Mısır, Kenya, Fildişi Sahili, Gana ve Gürcistan’da yayıncı birlikleriyle yapılan bir dizi toplantıyı takiben gerçekleştirildi.
edebiyathaber.net (29 Temmuz 2021)