Umberto Eco, BM’de verdiği ”Bellek Kültürü” adlı konferansının ardından açıklamalarda bulundu.
İngiltere’nin eski başbakanlarından Winston Churcill’in “Balkanlar tükettiğinden daha fazla tarih üretiyor” sözünü hatırlatan Eco, ”Balkanların korkunç bir sosyal bellek problemi var. Çünkü onların İtalya ve Fransa’dan daha fazla devrimi var” ifadesini kullandı.
Konferansa, kişisel yansımalarından oluşan editoryal girişiminin kısa video tanıtımıyla başlayan Umberto Eco, gelecekle ilgili en önemli bilgi ve projenin geçmişi unutmamak olduğunu söyleyen Eco, “Dinozorlar zamanından, İsa’nın doğumuna kadar olan sürede çok az kişi, ne kadar çok hataya düşüldüğünü biliyor. İnsanlık tarihindeki bilinenlerin bir kısmının silinmesine odaklanılması gerekiyor” dedi.
Son zamanlarda internetten elde edilen özel bilgilerin filtrelenmesinin önemi konusunda uyarıda bulunan Eco, ”İnternet süzgeçten geçirme yeteneğimizi artırdı. Filtre olmadan sosyal bir hastalığa yakalanmış oluruz” şeklinde konuştu.
Bilgi teknoloji patlamasının bir parçası olarak, ”bilgi selinden gelen her şeyi saklamak zorunda değiliz” ifadesini kullanan Eco, ortak tarihin de bu filtrelemelerden biri olduğunu belirtti.
Eco, BM’deki konferansında, kitapların ömrü nasıl uzattığıyla ilgili görüşlerini ifade ederken, ”Kitapları okumak, sadece hafızalarımızı zenginleştirmez, ömrümüzü de uzatır” dedi.
Kitaplar sayesinde Mozart’tan Leo Tolstoy’a kadar pek çok kişinin hayatının öğrenildiğini ve bunun insanların yaşamlarındaki açıkları kapatmak için bir şans olduğunu ifade etti.
AA (22 Ekim 2013)