Ünlü İtalyan yazar Alberto Moravia’nın Röntgenci isimli kitabı Yavuz Talip çevirisiyle Destek Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Moravia bu kitabında da eşsiz gözlem yeteneğiyle insanlığın her halini gözler önüne seriyor.
Tanıtım bülteninden:
‘‘Röntgenci, bir kişinin hareketlerini değil, davranışlarını gözetler.’’
Günlük yaşam, otuz beş yaşında yakışıklı bir 68 kuşağı olan Dodo, üst düzey bir üniversite “baronu” olan babası ve duygusal olarak tatminsiz olan karısı Silvia için belirsizdir. Roma’nın göbeğinde bir aristokrat sarayındaki karmaşık ama aslında “çok belirgin” ilişkilerinde, romanın anlatıcısı Dodo, özenli ve acımasız bakışları ile kendini izlemeye başlar. Entelektüel bir zorunluluk tarafından yönlendirilmesi gerektiğini düşünen Dodo, olayları maddenin dönüşümünü izleyen bilim insanının soğuk bakışlarıyla anlatır. Bu yüzden, Eros tarafından kuşatılmış, nükleer güç ile takıntılı olan 80’lerin bu “kayıtsızlığı” ile sapkınlıkla, zihniyle seçtiği ama duyguları ile reddettiği gerçekliği gözlemler.
Röntgenci, Moravia’nın anlatılarındaki çekici, küçümseyici ve akılda kalıcı durumlarla dolu, temel bir eserdir.
Yazar Hakkında:
28 Kasım 1907’de Alberto Pincherle adıyla Roma’da doğdu. Babası Yahudi, annesiyse Katolik’ti. İtalya İkinci Dünya Savaşı’na katılana kadar gazetecilik yapan Moravia, 1941’de yazar Elsa Morente’yle evlenerek Capri’ye yerleşti. 1943 yılında Mussolini tarafından hakkında soruşturma açılan yazar, karısıyla birlikte kaçarak dokuz ay dağlarda saklandı. Komünizme yakınlığı ve burjuva toplumunu eleştiren romanları sebebiyle Kilise’nin de tepkisini çeken Moravia, İtalyan yeni gerçekçilik akımının en önemli temsilcilerinden biri oldu. Kitapları Bernardo Bertolucci, Vittorio de Sica, Jean-Luc Godard gibi önemli yönetmenler tarafından filme alındı. 1990 yılında ölen Moravia’nın başlıca eserleri şunlardır: Düzen Adamı, Romalı Kadın, Kıskançlık, Diktatörün Kadını, Maskeliler, Küçümseme.
edebiyathaber.net (18 Haziran 2019)