“Unutmak, Hatırlamak, Kaydetmek” paneli 22 Aralık perşembe 17.00’de çevrimiçi olarak Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi tarafından düzenleniyor.
Moderatör: Aylin Vartanyan
Konuşma Başlıkları:
Sibel Irzık, “Edebiyatla Geleceği Hatırlamak”
Zeynep Dadak, “Zamansız Hayaletler: Eremya Kömürciyan’ın Gözünden Bir İstanbul Filmi”
Sidar Bayram, “Kayda Girmek: Video, Hafıza ve Arşiv Siyaseti”
Asena Günal, “Nehre Su Taşımak: Anadolu Kültür’ün Hafıza Alanındaki Çalışmaları”
Farklı disiplinlerde üretilen çalışmaları ve yaklaşımları bir araya getirmek istenen bu panelde resmi hatırlama aygıtlarının dışında kalan “kişisel ve toplumsal bellek” konularına odaklanılarak hatırlamak, unutmak ve kaydetmek eylemlerine dair iki temel izlek olacak. Bir yandan panel başlığıyla ilgili kavramsal ve teorik bir tartışma yürütülürken bir yandan da biçimsel ve kurgusal temsil imkânları tartışılacak.
Edebiyat, sinema, sosyoloji ve sanat alanlarında çalışan dört panelistle birlikte zor geçmişlerin temsili veya temsil edilememe pratiklerini tartışmaya açılırken bazı soruların kılavuzluğunda ilerlenecek: Geçmişin maddi tanıkları nelerdir? Bu tanıklar hangi bağlamlarda muhafaza edilmiş, hangi durumlarda imha edilmiştir? 21. yüzyıla gittikçe hâkim olan görsel kültür ve dijitalleşen dünyada hatırlama ve unutma pratiklerinde de bir dönüşümden bahsedebilir miyiz? Hatırlamanın genelde geçmişe dair bir eylem olduğu varsayımına karşı, “geleceği hatırlamak” gibi bir alternatiften bahsetmek mümkün müdür? Bugünü “geçmişin geleceği” olarak kurgulamak, geleceğe hangi alternatif bakış açılarını doğurur?
Biçimsel imkânların değerlendirileceği ikinci izlek kapsamında resmi söylemin dışında kalan veya bırakılan hafıza kavramının edebi ve sanatsal temsilleri tartışılacak. Bu temsiller hatırlamak, unutmak ve kaydetmek eylemlerini ifade etme veya yeniden kurgulama konusunda ne gibi biçimsel imkânlar veya sınırlar çerçevesinde işler? Unutmanın politikasına karşı hatırlamanın edebiyatı veya sanatı diye bir tanım mümkün müdür?
Etkinlik herkesin katılımına açık ve ücretsiz. Katılım için etkinlik saatinden beş dakika önce aşağıdaki bağlantıya Zoom yüklü bir cihazdan tıklamak yeterli:
Zoom: https://us06web.zoom.us/j/89929571046#success
edebiyathaber.net (20 Aralık 2022)