Ursula K. Le Guin’in “Sözcüklerdir Bütün Derdim: Hayat ve Kitaplar Üzerine Yazılar” adlı kitabı, Damla Göl çevirisiyle hep kitap tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Bilimkurgu ve fantastik edebiyatın en önemli yazarlarından biri olan ve 2018’in Ocak ayında hayata veda eden Ursula K. Le Guin’in okuyucularına bıraktığı bir miras niteliğindeki kitap, okumak ve yazmak isteyen tüm edebiyatseverlere ışık tutuyor.
“Atölye” serisinin ilk kitaplarından olan Ursula K. Le Guin’in Dümeni Yaratıcılığa Kırmak kitabı, yazar adaylarının elinden tutmuş, yaratıcılık denizindeki pusulayı göstermiş, onlara zamansız bir pusula vermişti. Yazar şimdi de Sözcüklerdir Bütün Derdim: Hayat ve Kitaplar Üzerine Yazılar eseriyle tayfayı genişletiyor, sadece yazar adaylarını değil, sözcüklerle derdi olan herkesi alıyor sihirli gemisine.
Kimi zaman nasıl okumak gerektiğini anlatıp dehasının gölgesini düşürüyor sayfaların üstüne, kimi zaman edebiyatın ne olduğunu ve asıl önemlisi ne olmadığını gösterip hayal gücünün ışığıyla yıkıyor bildiğimiz dünyayı. Edebiyatın, sahip olduğumuz en iyi elkitabı olduğunu söylüyor; “ziyaret ettiğimiz ülkenin, yani hayatın en kullanışlı rehberi…”. Kimi zaman diğer yazarların eserlerine sızıp oradaki cevherleri çıkarıyor, kimi zaman da cevher sandığımız şeyin çakıl taşından başka bir şey olmadığını gösteriyor.
Her zaman muzip, masum, cesur, çoğunlukla da acımasız olan Le Guin, lafını kimseden sakınmıyor, insanların beklentilerini karşılamakla ilgilenmiyor. Onun tek derdi sözcükler… Ölümünün bıraktığı boşluğu da yalnızca onlar doldurabilir: “Bir gün mezar taşım olduğunda, üstünde sadece ismim olsun istiyorum. Fakat bundan da öte, yazarının cinsiyetiyle değil, yazılışının kalitesiyle ve eserin değeriyle yargılanan kitapların üstünde görmek istiyorum ismimi.”
Hugo, Nebula, Locus gibi önemli edebiyat ödüllerini birçok kez kazanan Ursula K. Le Guin’in kaleme aldığı, Damla Göl’ün İngilizce aslından dilimize çevirdiği Sözcüklerdir Bütün Derdim: Hayat ve Kitaplar Üzerine Yazılar, 16 Mart’tan itibaren hep kitap logosuyla raflardaki yerini alacak.
edebiyathaber.net (13 Mart 2018)