Selda Terek’in on ikinci kitabı Utanmaz geçtiğimiz günlerde Destek Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Beş ana bölümden oluşan kitap üç yüz kırk beş sayfadan ibaret. Kapağında “Bir gün biri gelir, zaaflarınızı ortaya çıkarır ve siz vaktiyle kınadıklarınızı hatırlar, utanırsınız,” notu bulunan romanda Terek; utancın, çaresizliğin, pişmanlığın, arzuların, zaafların çeşitli görünümlerini, özetle insanın farklı hallerini kurmaca aracılığıyla daha görünür kılmaya çalışmış.
Eda-Tolga ve Çiğdem-Dağhan çiftlerinin hayatlarının ortasına lise arkadaşları Almila’nın istenmeyen katılımı, deyim yerindeyse bomba etkisi yapar. Almila, Eda ve Dağhan’ın liseden arkadaşıdır. Eda’nın Almila’yla ilgili travmatik bir anısı vardır. Almila lisede Eda’nın sevgilisini ayartarak kendisini aldatmasına sebep olur. Eda üniversitede psikoloji okurken en yakın arkadaşı Çiğdem olur. Daha sonra Çiğdem lise arkadaşı Dağhan ile evlenir. Eda’nın eşi Tolga genç, yakışıklı, başarılı ve karizmatik bir psikiyatrdır. Eda, Çiğdem ve Tolga aynı klinikte çalışırlar. Bu dörtlü hem özel hayatlarında hem de iş hayatlarında çok iyi dostturlar, sık sık bir araya gelirler. Liseden beri görüşmeyen Eda ve Almila arasındaki iletişim; bir gün Almila’nın özel hayatında yaşadığı sıkıntılardan dolayı terapiye ihtiyacı olduğunu söyleyerek Eda’dan yardım istemesiyle birlikte yeniden başlar. Ancak Almila’nın güzelliği, hikâyenin görünmeyen kahramanlarından biri olarak etrafındaki herkesi içine çeken bir girdaptır. Romandaki öteki soyut kahraman ise, karakterlerin erdemli olmak ve davranmak için sergiledikleri çaba olarak görülebilir. Sadece Eda ve Tolga’nın mutlu evlilikleri değil kahramanların inandıkları değerler de Almila’nın yıllar sonra ortaya çıkmasıyla çetin bir sınavdan geçer. Bu sınavda sorular çok zordur. İnsan bütün hayatı boyunca savunduğu değerlere hangi koşullarda aykırı hareket edebilir, sorusu bunlardan biridir mesela. Dört yakın arkadaş hem kendi içlerinde hem de ilişkilerinde oldukça zorlanırlar. Romanın merkezinde yer alan kişiler bir taraftan da, geçmişten kaynaklanan izler ve yükler üzerinden bugünlerini sorgulamaya çalışırlar.
Terek, edebiyathaber’de yayımlanan görüşmesinde Ezgi Yıldız’ın “Utanmaz sinematografik bir roman. Senaristlik yaptığınızı da düşünerek soruyorum; Utanmaz’ı beyazperdede görme ihtimalimiz var mı? Buna dair çalışmalar yapıyor musunuz?” sorusuna “Var tabii. Hatta bu amaçla yazdığımı itiraf edeyim ama sinema filminden çok dizi film olabilecek detay var içinde. Belki 6-8 bölümlük bir mini dizi,” yanıtını veriyor. Selda Terek’in son romanı Utanmaz oldukça akıcı ve sürükleyici bir dille yazılmış. Kahramanların iç dünyalarında yaşadıkları çatışmalar berrak bir dille okura aktarmaya çalışılmış. Kişilerin bu iç çatışmalarına psikiyatr Tolga üzerinden bilimsel bir bakış açısıyla yaklaşma çabası da dikkate değer. Yazar, ek olarak terimleri dipnotlar yardımıyla açıklamayı ihmal etmeyerek okura kolaylık da sağlamış.
edebiyathaber.net (16 Ocak 2023)