VakıfBank Kültür Yayınları’ndan felsefe alanında iki başucu kitabı

Eylül 25, 2024

VakıfBank Kültür Yayınları’ndan felsefe alanında iki başucu kitabı

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), felsefe alanında iki arşivlik çalışmayı, iki özel sözlüğü okuyucularına sunuyor. Bunlardan ilki Thierry Paquot ve François Pépin’in yazdığı Larousse Ansiklopedisi’nin felsefe tarihi bölümlerinin gözden geçirilmiş ve güncellenmiş bir versiyonu olan “Larousse Felsefe Sözlüğü”. Diğer kitap ise 18. yüzyıl felsefesini ve aydınlanma düşüncesini derinden etkilemiş olan Fransız Filozof Jean-Jacques Rousseau’nun temel kavramlarının ele alındığı Nicholas Dent imzalı “Rousseau Sözlüğü”.

Tanıtım metninden

VBKY’nin felsefe kitaplığı, “Rousseau Sözlüğü” ve Larousse Felsefe Sözlüğü” kitaplarıyla genişlemeye devam ediyor. Jean-Jacques Rousseau hakkında çalışmalarıyla tanınan Felsefe Profesörü Nicholas Dent’in kaleme aldığı “Rousseau Sözlüğü”, siyaset, iktisat ve eğitim gibi birçok alanda eserler vermiş 18. yüzyıl felsefesini ve aydınlanma düşüncesini derinden etkilemiş olan Fransız filozof Jean-Jacques Rousseau’nun temel kavramlarını analiz ediyor. Dent, hazırladığı sözlükle sadece Rousseau düşüncesinin doğru anlaşılmasına katkıda bulunmuyor, aynı zamanda her bir maddeyi başka maddelere bağlayarak filozofun zihnindeki kavram ağını da ortaya çıkarıyor. Sıra dışı hayatının özetlendiği bir girişle açılan çalışmada, Rousseau’nun eserleri ve Rousseau hakkındaki çalışmaları içeren kapsamlı bir bibliyografya da bulunuyor. Ahmet Ayhan Çitil, Aliye Kovanlıkaya, Hasan Bülent Gözkân ve Tarık Necati Ilgıcıoğlu’nun dilimize kazandırdığı bu eser, akademisyenler, öğrenciler ve felsefeyle ilgilenen herkes için temel bir kaynak.

FELSEFEYE İLGİ DUYANLAR İÇİN TEMEL KAYNAK: LAROUSSE FELSEFE SÖZLÜĞÜ

VBKY’nin felsefe kitaplığında yer alan bir diğer yeni çalışma ise “Larousse Felsefe Sözlüğü”. Larousse Ansiklopedisi’nin felsefe tarihi bölümlerinin gözden geçirilmiş ve güncellenmiş bir versiyonu olan Larousse Felsefe Sözlüğü, Antik Yunan’dan başlayıp çağdaş felsefeye uzanan geniş bir zaman dilimine ilişkin kapsamlı bir inceleme yürütüyor. “Felsefi Kavramlar”, “Felsefi Referans Noktaları”, “Büyük Filozoflar” ve “Felsefi Eserler” başlıklı dört ana bölümün altındaki her bir madde, felsefi düşüncenin gelişimindeki dönemlere, akımlara, önemli isim ve kavramlara dair bilgiler sunuyor. Selami Atakan Altınörs’ün dilimize çevirdiği bu kapsamlı çalışma felsefeye ilgi duyan herkesin ilgisini çekebilecek temel bir kaynak olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda da felsefi meselelerle ilgili ödev, rapor, sunum hazırlayacaklar için de önerilerde bulunuyor.

Yorum yapın