23 Kasım 2017’de yayın hayatına başlayan Vapur Edebiyat, güçlü içeriği, deneyimli yazar kadrosuyla edebiyatın sahiciliğine inanan ve ona sahip çıkmak isteyen herkesi güvertesinde toplamayı hedefliyor.
İçeriğinde değişik kuşaklardan pek çok yazara yer veren Vapur Edebiyat, ‘Açık Edebiyat’ mottosuyla kimi kültürel ilgilerle birlikte ‘edebiyatın medyası’ olma fikri üzerinden tasarlandı. Yayınlanan haber, yorum, araştırma, deneme, eleştiri, tanıtım köşeleri, röportajlar bu fikre hizmet eden bir mutfakta hazırlandı.
Enis Batur, Adnan Özyalçıner, Haydar Ergülen, Atilla Birkiye, Baki Asiltürk, Can Gürses, Ercan Kesal, Talin Azar, M. Can Doğan başta olmak üzere Türk edebiyatının değerli birçok ismi Vapur Edebiyat etrafında bir araya geliyor. Vapur Edebiyat, edebiyatın farklı alanları ve türlerinden beslenirken okuyucularına yeni bir okuma alışkanlığı vaat ediyor.
Derginin ilk sayısının kapağında yazar Ahmet Ümit bulunuyor. Bir Kitabın Öyküsü bölümünün konuğu Ayşe Kulin oldu. Adnan Özyalçıner anılarını Vapur Edebiyat için yazdı. Öte yandan, derginin içeriğini zenginleştiren dosyalar, haberler, yorumlar vaat edilen renkli okuma deneyimlerini destekler nitelikte: Virginia Woolf’un Bahçesi, Züppeler İçin Edebiyat Sözlüğü, 1 Yazara 10 Soru, Ters Karga bunlardan bazıları.
Vapur Edebiyat, genç edebiyatçıların görünürlüğünü arttırmak istiyor. Bu amaçla, dergiyle birlikte verilen ve kendi başına bağımsız bir dergi olma iddiası da taşıyan Şiir Öykü Eki, genç yazarlara kapılarını her zaman açık tutarak Vapur Edebiyat’ı bir edebiyat okuluna dönüştürme projesinde çok etkin bir rol üstlenecek.
edebiyathaber.net (27 Kasım 2017)