Varlık dergisinin Mart sayısının dosya konusu Sosyal Medya.
Tanıtım bülteninden:
Varlık dergisinin Mart 2022 sayısının dosya konusu, “Bireyin yeni sahnesi: Sosyal Medya / Şiddet ve Huzur Endüstrileri”. Dosyamıza katkıda bulunan yazarlar; Merve Zeynep Sarıbek, Erkan Saka, Burak Gökalp, Sami Öztürk ve Fatma Berber.
Merve Zeynep Sarıbek, “Üstün Birey”i Dayatan Huzur Endüstrileri, Bireyin Sahnesi ve Performanslarının Merkezi Olarak Instagram” başlıklı yazısında “arzuları ve istekleri sürekli değişen bireyi elde tutmanın yolu huzur endüstrilerinden geçiyor,” diyor ve “huzur endüstrisi kavramını standart ve popüler huzur reçetelerinin (bireyin hayatının mükemmel ve onaylanmış görünmesini sağlayacak doğru paylaşım biçimleri) Instagram’daki seri üretimi sebebiyle” kullandığını belirtiyor.
Erkan Saka, “Influencer’ları Var Eden Yeni Medya Düzeni” başlıklı yazısında reklama dayanan en az yüz yıllık bir iş modelinin çökmesiyle birlikte kimlik krizine giren geleneksel medyadan sosyal medyaya uzanan süreci ve influencer’ların bize sunduğu kurguların kökenini sorguluyor.
Burak Gökalp, “E-Linç: Nefret Kültürü, Filtre Balonları ve Troller” başlıklı yazısında sosyal medyadaki linç hareketlerinin ontolojik kaynağı olan “ben” ve “öteki” ilişkisi, bu ilişkinin sosyal medya algoritmalarıyla nasıl keskinleştirildiği ve troller aracılığıyla nasıl bir linç politikasına dönüştürüldüğü üzerinde duruyor ve önemli sorular soruyor: Her toplu saldırı e-linç olarak tanımlanabilir mi? Linç kültürü, linç politikası ve siber zorbalık arasında ne tür farklılıklar vardır? Algoritmaların ve trollerin e-linç içerisindeki yeri nedir?
Dosyamızın sonunda Dijital Flörtleşme belgeselinin yönetmeni Sami Öztürk, Fatma Berber’in sorularını yanıtlıyor. Dijitalleşmenin ilişkilerimize yansımasını anlatan Öztürk şöyle diyor: “Benim şaşkınlığım insanlık olarak her şeye çok çabuk alışabilmemiz. Tüm bu alışkanlıklarımız dönüşürken de yanımızda hep bir makine var. Ve bu makine bize engel olmuyor, aksine iştahlı bir şekilde teşvik ediyor.”
Dosya: “Bireyin yeni sahnesi: Sosyal Medya / Şiddet ve Huzur Endüstrileri” – Merve Zeynep Sarıbek, Erkan Saka, Burak Gökalp, Sami Öztürk, Fatma Berber
Şairin Hikâyesi: “Kitaplarına girmeyen üç hikâyesiyle Ahmet Oktay” – Erol Gökşen
Yazı: Dilde ve Söylemde Kadın (Gülüş Türkmen) – Türkçe Günlükleri (Feyza Hepçilingirler) – “Deniz Kenarında”n Postkolonyal Edebiyata Kısa Bir Yolculuk (Zehra Betül Yazıcı) – İlhan Berk ve ‘Güzel’ (Sina Akyol) – Evliyâ Çelebi’nin Logosferik Mekânları (Ozan Öztepe) – Kızıl ile Kara: Amerika’nın Doğu Sahillerine Bir Seyahat (Deniz Özbeyli) – Sessizlik Terbiyesi: “Sessizlik Biçimleri” Sergisi Hakkında Bir Deneme (Hıdır Eligüzel) – Ücra Bir Şiir İçin Anahtar Kelimeler IV: “Yalnızlık” (Hüseyin Köse) – Uykusuz Bir Gecede Mahir Ünsal Eriş’in Düşündürdükleri ve “Olduğu Kadar Güzeldik” (Faruk Turinay) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)
Şiir: İsmail Mert Başat, Peter Horn, Gülsüm Cengiz, Betül Dünder, Cuma Duymaz, Mehmet Karaca, Nihat Özdal, Hatice Hamarat, Merve J. Dağköylüoğlu, Hilal Özdemir, Rabia Uğurlu
Öykü: İlke Özgen Köleli, Ayşenur Tanrıverdi, Doğu Kaşka, Bengi Özboyacı
Desen: Özge Ekmekçioğlu
Varlık Kitaplığı: Raşel Rakella Asal ile “Çılgın Bir Devinimdir Yaşamak” Üzerine Söyleşi (Semiramis Yağcıoğlu) – “Buluşmalar: Zamanlar, Kentler, Kitaplar” – Çiğdem Ülker (Sibel Yılmaz) – Ömer Erdem ile “Güneş Kalır Bir Başına” Üzerine Söyleşi (Fatoş Asya Akbay) – Suzan Nana Tarablus ile “Baba Bize Neden Dönme Diyorlar?” Üzerine Söyleşi (Nermin Ketenci) – “Hayırlı Devrimler Uşağum” – Emin Şir (Şeref Bilsel) – Ahmet Büke ile “Deli İbram Divanı” Üzerine Söyleşi (Bahri Karaduman) – “İçimdeki Uzak” – Okan Alay (Selami Karabulut) – Ethem Baran ile “Döngel Dünya” Üzerine Söyleşi (Göksu N. Çakır) – Bahtiyar Kaymak ile “Katharsis” Üzerine Söyleşi (Altay Ömer Erdoğan) – Küresel Haberler (Zeynep Şen) Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, güncel sanattan felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Şairin Hikâyesi, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.
edebiyathaber.net (25 Şubat 2022)