Varlık dergisinin temmuz sayısı çıktı

Haziran 29, 2024

Varlık dergisinin temmuz sayısı çıktı

Varlık dergisinin temmuz sayısı çıktı.

Tanıtım bülteninden:

2024 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri

Varlık dergisi olarak 91. yılımızda da edebiyatseverleri yeni imzalarla buluşturuyoruz.

Şiir dalında Zeynep Uzunbay, Nilay Özer, Seyyidhan Kömürcü, Ali Özgür Özkarcı ve Mehmet Erte’den oluşan seçici kurul, ödülü oy birliğiyle Elif Akyol’un “Mezarlıkların Kuşattığı Arzular” adlı dosyasına verdi; Rüveyda G. Balcı’nın “Kız Kurusu” ve Mert Tutucu’nun “Jenerikte Akan Fakat Kimsenin Okumadığı Şiirler” adlı dosyalarını ise oy çokluğuyla ‘dikkate değer’ buldu.

Öykü dalında Nursel Duruel, Kerem Işık, Pelin Buzluk, Selçuk Orhan ve Birgül Oğuz’dan oluşan seçici kurul, ödülü oy birliğiyle Zelal Dicle Baz’ın “Misafir Evinde Ölmek” adlı dosyasına verdi; Ayşe Burçak Tuğrul’un “En Beklemediğin Anda” ve Fatih Külahçı’nın “Sükûnetin Replikası” adlı dosyalarını ise oy çokluğuyla ‘dikkate değer’ buldu.

Dosya: “21. Yüzyılda Bilmenin ve Hissetmenin Dönüşümü” – Derya Gül Ünlü, Rabia Zamur Tuncer, Rasime Ayhan Yılmaz, G. Motif Atar, Gülcan Şener, Özlem Oğuzhan

6 Şubat Depreminin Ardından: Yıkım, Yaratım, Dayanışma (II): Merve Karataş, Hicran Aslan, İlker Cihan Biner, Mehmet Fahracı, Esra Yıldız

Yazı: Feminizmde Geri Tepme (Backlash) Kavramı (Fatma Fulya Tepe) – Babam Ziya Osman Saba (Orhan Saba) – küçük İskender’den İki El Ateş (Bâki Ayhan) – Hüseyin Çağlayan’ın Moda Tasarımlarına Kavramsal Sanat Açısından Bakmak (Raşel Rakella Asal) – Haydar Ergülen’in “Nar” Şiirinde Mekânın Poetikasına Bakış (Engin Fırat) – Türkçe Günlükleri (Feyza Hepçilingirler) – Çeviri Tarihi Nasıl Anlatılır: Şehnaz Tahir Gürçağlar ile Söyleşi (Ezginaz Emirkadı, Merve Köse) – Hayatı İdrak Teşebbüsleri: Yaralar ve Yamalar (10) (Murat Batmankaya) – Rüzgâr Odası (Yavuz Özdem) – Yeni Şiirler Arasında  (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)

Şiir: Şükrü Erbaş, Ömer Erdem, Batıkan Alkan, Ramazan Çelik

Öykü: Serap Karakuş Besi

Desen: Özge Ekmekçioğlu 

Kitaplar Arasında: Elçin Sevgi Suçin ile “51. Bölge” Üzerine Söyleşi (Zerrin Saral) – “Yalnız Evler Soğuk Olur” – Selim İleri (Celal Arıbal) – Zafer Doruk ile “Soyka” Üzerine Söyleşi  (Şaban Akbaba) – Rıdvan Hatun ile “Billur Örüntüler” Üzerine Söyleşi (Çilem Dilber) – “Derin Su” – Zerrin Dağcı (Çiğdem Ülker) – Duran Emre Kanacı ile “Büyük Deniz Köpürüyor” Üzerine Söyleşi (Ayşegül Şahin) – Şeref Bilsel’in 17. Metin Altıok Şiir Ödülü Konuşması Edebiyattan resme, felsefeden sanat tarihine, fotoğraftan sinemaya geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Çağdaş Sanat, Türkçe Günlükleri, Nasıl Anlatılır, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Kitaplar Arasında bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

Editörden

Varlık 91 yaşında!

Kurucumuz Yaşar Nabi Nayır, 15 Temmuz 1933 tarihli ilk sayımızda belirttiği üzere, “yaratıcı bir inkılap neslinin sanat sahasında da var olduğunu göstermek” istiyordu. O günden bu yana kaç nesil geldi geçti, kimler kimler kendilerini Varlık sayfalarında kanıtladılar. Eğer gençlerle birlikte dönüşen, gençlerden güç alan bir dergi olmasaydık, çağın ruhunu yakalamak, sorgulamak ve değiştirmek için çabalamasaydık varlığımızı sürdüremezdik. Son yıllarda hazırladığımız dosyaların başlıkları bile bu çabamızı gösterir, diye düşünüyoruz: “Prekarya”, “Post-Kemalizm”, “Değişen Zaman Algısı”, “Kartografik Edebiyat”, “Sosyal Medya Çağında Sanat Tarihi Yazımı”, “21. Yüzyılda Feminizm”, “Türkçenin Çıkmazları”, “Dikkat Ekonomisi”, “Kültürel İktidar”, “Kartografik Edebiyat”, “Yükselen Bir Değer Olarak Vasat”, “Dünyanın Sonu Yaklaşırken Sanatın Anlamı”, “Sinemada, Belgeselde, Yeni Medyada Hikâyenin Değişen Yüzü”, “Bireyin Yeni Sahnesi: Sosyal Medya”, “Metaverse”, “Yapay Zekâ”, “Biyosanat”, “Yanlış Doğululaşma”, “Solun Yersizyurtsuzlaşması”, “Kültürel Miras”, “Algoritmik Tahakküm”, “Mahallenin Dönüşümü”…

Hep söylüyoruz: Varlık bir müze, tozlu bir arşiv değil, yaşayan, durmaksızın devinen bir kaynak. Yalnızca edebiyatımızın gelişimini değil, toplumsal/kültürel hayatımızdaki dönüşümleri de izlememizi sağladığı için Türkiye’de Varlık’ın 91 yıldır yayın hayatını sürdürmesi herkes için büyük bir şans.

Bugün sizin sayenizde 91. yılımızı kutluyoruz, yarın sizin sayenizde yola devam edebileceğiz.

Tüm okurlarımıza, yazarlarımıza, şairlerimize teşekkürler.

*

Varlık’ın Temmuz 2024 sayısının dosya konusu, “21. Yüzyılda Bilmenin ve Hissetmenin Dönüşümü”. Dosyamıza katkıda bulunan yazarlar ise Derya Gül Ünlü, Rabia Zamur Tuncer, Rasime Ayhan Yılmaz, G. Motif Atar, Gülcan Şener, Özlem Oğuzhan.

Derya Gül Ünlü, “Acıyı Kamuya Açmak: Dijital Mezarlık Ziyaretleri ve Yas Tutmanın Dönüşümü” başlıklı yazısında Instagram, Facebook gibi platformlarla birlikte farklılaşan ve kişiler arasında bir aidiyet duygusu inşa ederek yeni bir kitlesel nitelik kazanan yas tutma pratiklerini inceliyor.

Rabia Zamur Tuncer, “Nasıl Unutuyoruz? Bir Unutma Biçimi Olarak Dijital Amnezi” başlıklı yazısında internetin bilginin bizim dışımızda hem kolektif hem de harici olarak depolandığı transaktif bir hafıza haline geldiğini belirtiyor, dijitalleşmeyle birlikte dönüşen hatırlama ve unutma pratiklerinin sonuçlarını inceliyor.

Rasime Ayhan Yılmaz, “Aristoteles’ten Robot Abel’a: Acı, Haz, Mutluluk ve Öfke” başlıklı yazısında felsefe ve psikolojide duygunun nasıl tanımlandığını, sınıflandırıldığını özetliyor ve günümüzde marka stratejilerindeki kullanımına ve yapa zekâdaki karşılığına değiniyor.

G. Motif Atar ve Gülcan Şener, “Sıradaki Emoji Tüm Duygulara Gelsin” başlıklı yazılarında “dünya dillerine eşlik edebilen, nesiller boyunca yayılabilen ve ulusal sınırları aşabilen en yaygın ana akım sözel olmayan iletişim aracı” olarak tanımladıkları emojilerin ruhsuz bir alana duygu katma görevi gördüğünü ileri sürüyorlar.

Özlem Oğuzhan, “Eşiğin Dekadan Yerlileri: Frankenstein’dan Pinokyo’ya, Drakula’dan Bella’ya” başlığında adı geçen anti-kahramanların “süperegonun vaaz/dikte ettiği toplumsal koşullardan id’e doğru ilerlediklerini”, yani gerilediklerini söylüyor ve kendi dönemlerinde aidiyetleri sorgulanırken günümüzde mihenk taşına dönüştüklerini, dolayısıyla modernitenin dönüşümünü ve aidiyet duygusunun yeni halini ifade ettiklerini vurguluyor.

Ağustos sayımızda buluşmak üzere.

edebiyathaber.net (29 Haziran 2024)

Yorum yapın