Ekim ayında faaliyete geçen Via Kültür, Kasım ayında da dolu dolu bir programla karşınızda. Kültür, sanat ve politika merkezli tartışmalar düzenleyen Via Kültür’ün bu ayki programında 100. yılına giren Alman Devrimi’nin özel bir yeri var. Kasım ayı boyunca dört farklı başlıkta irdelenecek Alman Devrimi, önümüzdeki aylarda da tartışılmaya devam edecek.
Kasım ayının ilk etkinliği “Tolkien’de Antikapitalist Romantizm ve Ütopya” başlığıyla 3 Kasım’da gerçekleşecek. Konuşmacı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen Uraz Aydın.
10 Kasım’da ise MSGSÜ Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyeleri Osman Erden ve Zeki Coşkun ile beraber John Berger’ın dünyasına doğru bir yolculuğa çıkılıyor.
11 Kasım’da iki etkinlik var. Saat 13.00’da MSGSÜ Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi Melih Duygulu ile “Türkiye’de Etnik Müzikler” üzerine söyleşilacak. 18.00’da ise Foti Benlisoy ile 100. Yılında Alman Devrimi tartışmalarının ilki başlıyor. Etkinliğin başlığı “1918-1919: Dünyayı Sarsamayan On Gün ve Kaybedilmiş Alman Devrimi”.
17 Kasım’da İzmir’den bir konuk var. Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doğan Göçmen ile Alman Devrimi tartışmalarının ikincisini gerçekleştirilecek. Doğan Göçmen devrim sürecinde karşı karşıya gelen iki çizgiyi “Bernstein, Luxemburg ve Diyalektik Felsefe” başlığıyla ele alacak.
Alman Devrimi tartışmalarının üçüncü konuğu ise İ.Ü SBF öğretim üyesi Ateş Uslu. 18 Kasım’da “Alman Devrimi ve Sosyalist Düşünce: Karl Korsch’un Marksizm Yorumu” başlığıyla ülkemizdeki tanınırlığı sınırlı olan Korsch’un düşünceleri üzerinden Alman devrimci sürecini ele alınacak.
Kaybedilmiş bir devrim olmasına rağmen Alman Devrimi’nin Türkiye’ye yansımaları tarihsel ilişkilerin de sonucu olarak yoğun olmuş. 23 Kasım’da “Alman Devrimi (1918-1919) ve Namık İsmail” başlığıyla Türkiyeli Spartakistlere uzanılacak. Konuşmacı Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Gülek Bek.
Ayın son etkinliği ise 24’ünde “Hegomonya Yeniden Kurulurken Sol Liberalizm ve Taraf” kitabının yazarı Aras Aladağ ile gerçekleşecek. Etkinliğin başlığı “Taraf Neyi Temsil Ediyordu?”
e-posta : [email protected]
facebook : @viakultur
instagram : @viakultur
twitter: : @kulturvia
tlf : 0507 992 9656
edebiyathaber.net (5 Kasım 2018)