Victoria dönemi gotik edebiyat geleneğinden bir başyapıt: Sır Perdesi

Ekim 11, 2024

Victoria dönemi gotik edebiyat geleneğinden bir başyapıt: Sır Perdesi

George Eliot’un Sır Perdesi adlı uzun öyküsü Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Victoria döneminin öne çıkan kadın yazarlarından George Eliot’un ilk kez 1859 yılında Blackwood’s Magazine’de isimsiz olarak yayımlanan uzun öyküsü Sır Perdesi, Can Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alıyor. Döneminin frenoloji ve manyetizma gibi sözde bilimlerinden etkilenen Eliot’ın tek bilimkurgu eseri sayılan bu uzun öykü, insan ruhunun kuytu köşelerini yokluyor ve hayatın kader, beklenti, bilinmezlik, ölüm, saklı kötülük, tecrit, saplantılı tutku gibi karanlık ve gizemli yanlarını sorguluyor.

İngiliz romancı, çevirmen ve gazeteci George Eliot’ın Victoria dönemi gotik kurgusunun başyapıtlarından biri olarak kabul edilen çarpıcı uzun öyküsü Sır Perdesi, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. Eser, Eliot’ın ustası olduğu gerçekçi kurgudan oldukça farklı olarak metafizik algılama, ölümden sonra olası yaşam ve kaderin gücü temalarına odaklanıyor. Yazarın ilk kez 1859 yılında Blackwood’s Magazine‘de isimsiz olarak yayımladığı öykü, Robert Louis Stevenson’ın Strange Case of Dr. Jekyll ve Mr. Hyde (1886) ve Bram Stoker’ın Dracula (1897) adlı kitaplarından da örnekler taşıyan Victoria dönemi korku kurgu geleneğinin önemli bir parçası olarak kabul ediliyor. 

Eliot’ın kendi ahlak felsefesinin anatomisi 

Sır Perdesi, kehanet vizyonlarıyla lanetlenmiş bir adamın acılar içindeki ruhunu mercek altına alıyor. Hassas kahraman Latimer, kendisini toplumdan soyutlayan ve derin bir melankoliye yol açan uğursuz bir durugörüye sahiptir. Önsezileri yoğunlaştıkça, Latimer kehanette bulunduğu kaderinden kaçmak için mücadele eder.

Beyin fizyolojisi, hipnoz, frenoloji ve yeniden canlandırma deneylerine yönelik çağdaş bilimsel ilgiden yararlanan karanlık bir fantezi olan bu eser, Eliot’ın kendi ahlak felsefesinin anatomisi. 

edebiyathaber.net (11 Ekim 2024)

Yorum yapın