Kürtçe araştırma, eleştiri ve edebiyat teori dergisi Wêje û Rexne’nin üçüncü sayısı, Edebiyat ve Sınır üst başlığı ile edebiyatseverlerin karşısına çıktı.
Kürtçe edebiyat eleştirisine önemli katkılar sunan derginin içeriğinde, değerli akademisyen ve eleştirmenlerden farklı konular üzerine yazılar bulunmaktadır. Ünlü eleştirmen ve akademisyenler Haşim Ahmedzade’nin Nasname û Ziman (Kimlik ve Dil), İbrahim Seydo Aydogan’ın Romana Kurdî û Rexne û Ziman (Kürt Romanı, Eleştiri ve Dil), A.Rahman Adak’ın Leyla ile Mecnun üzerine derinlemesine analizinin yanında, Roland Barthes ve Halil Cibran’ın çeviri makaleleri de bulunmaktadır. Ayrıca roman yazarı ve çevirmen Ciwanmerd Kulek’in Sovyet Kürt romanı üzerine bir çalışması ve Şiko Ömer Kakereş’in psikanalitik roman analizi üzerine çalışması diğer önemli çalışmalardan bazılarıdır.
Günümüzün politik ve sosyal en çok tartışılan konularından olan sınır imgesine edebi bir bakış açısıyla derinlemesine bakan metinlerin olduğu dosya konusunda, sınır çalışmaların çok değerli bir başlangıç sunuyor. Akademisyen ve eleştirmen Remezan Alan’la Kürt Edebiyatında Sınır imgesi üzerine uzun soluklu bir röportaj yer almaktadır. Bunun dışında Kürt roman yazarı ve eleştirmen Dilawer Zeraq, akademisyen, doktora ve master öğrencileri ve eleştirmenlerden oluşan Wendelmoet Hamelink ve Hanifi Barış, Sedîq Seîd Rewandizî, Îlyas Suvagcî, Özlem Belçim Galip, Dawid Yeşîlmen, Mesûd Serfiraz, Fuadê Bacinî, Mehmet Çetin, Zîndan Fîdancı, Hamit Bozarslan’ın edebiyat ve sınır üzerine çok farklı çalışmaları yer almaktadır.
4 aylık periyotlarla ve tamamen Kürtçe (Kurmancî, Zazakî, Soranî) yayımlanan dergide, Abdullah Çelik, Esat Şanlı, Gulbahar Koker, Musa Ekici, Sara Anter, Fadime Ekici, Hêlêne Celissier, Murad Aygûn, Rohelat Aktulum gibi genç kuşak eleştirmenler de yer alıyor.
Dergi her sayısında bir onursal bir yazar seçiyor ve ona özel bir yer ayırıyor. Bu sayının onur konuğu Kürt yazar, öykücü, şair, Kürt edebiyatı aktivistî Xelîl Duhoki’dir. Ona ayrılan özel bölümde Xelîl Duhokî’nin kısa biyografisi, onunla gerçekleştirilen özel bir röportaj ve yazarın yazarlığı ile ilgili Yaqub Tilermenî ve Ebdela Şêxo’nun yazıları dergide yer almaktadır.
Zazaca eleştirel metinlere geniş yer veren dergide, Diyarbakır Kurdî-Der başkanı Sabahattin Gultekin’le Zazaca lehçesi ile edebiyat, dil ve eğitim üzerine uzun soluklu bir röportaj ve Kürt edebiyatının bugünü üzerine okurlarla yapılan anket çalışması ve sonuçları da yer alıyor.
Dört ayda bir yayınlanan derginin gelecek sayı dosya konusu “Edebiyat ve Travma”dır. Son yazı gönderim tarihi 10 Kasım 2014’tür. Dergiye yazı göndermek isteyenler için: [email protected]
edebiyathaber.net (24 Eylül 2014)