İngiliz edebiyatının Nobel ödüllü yazarı William Golding’in “Serbest Düşüş” adlı romanı, Nilgün Miler çevirisiyle İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nden yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Golding’in “bir itiraf” olarak nitelendirdiği ve kendi hayatıyla da paralellikler taşıyan yapıtı Serbest Düşüş, yazarın dehasını bütünüyle edebiyatın hizmetine sunduğu bir roman.
Babasını hiç tanımadan yoksulluk içinde büyüyen Sammy Mountjoy, resimlerini Tate Gallery’nin duvarlarında sergileyebilmiş yetenekli bir ressamdır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlara esir düşer ve işkence tehdidiyle karanlık bir hücreye kapatılır. Kör karanlığın, tecridin ve kendisini bekleyen akıbetin dehşetiyle geçmiş hayatını gözden geçirir. Hayatının anlamını aniden nasıl yitirdiğini, hangi hatasının onu bugün olduğu kişiye dönüştürdüğünü düşünür. Hayatını sorgulayan Sammy, özgür iradesinin elinden bütünüyle kayıp gittiği anı tespit etmeye çalışır. O anı hazırlayan olayların izini sürdüğü bu sorgulama, onu insan olmanın ne anlama geldiğine dair daha derin bir kavrayışa götürür.
Golding’in özgürlük ve sorumluluk gibi kavramları irdelediği romanı Serbest Düşüş, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda…
William Golding (1911-1993): “Bugünün dünyasında insanlık durumunu aydınlatan” romanlarıyla 1983’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Golding, Cornwall’da dünyaya geldi. Marlborough Grammar School’da ve Oxford’daki Brasenose College’da eğitim gördü. 1935’te Salisbury’deki Bishop Wordworth’s School’da ders vermeye başladı. 1940’ta İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne katıldı. Alman savaş gemisi Bismarck’ın batırıldığı harekâtta bulundu. İlk romanı Lord of the Flies (Sineklerin Tanrısı) birkaç yayıncı tarafından reddedildikten sonra 1954’te yayımlandı. Büyük ilgi gören roman 35 dile çevrildi. Rites of Passage (1980; Geçiş Törenleri) adlı romanıyla Booker Ödülü’nü kazanan yazarın diğer önemli yapıtları arasında The Inheritors (1955; Vârisler), Pincher Martin (1956), The Spire (1964; Kule), The Pyramid (1966; Piramit) ve Darkness Visible (1979; Görünen Karanlık) sayılabilir.
edebiyathaber.net (4 Ağustos 2016)