William I. Robinson’un Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi adlı kitabı Ayrıntı Yayınları tarafından Akın Emre Pilgir çevirisiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Ayrıntı Yayınları, California Üniversitesi sosyoloji profesörü, yazar William I. Robinson’un Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi adlı kitabını Türkiye’deki okurlarla buluşturdu. Küresel kapitalizmin etkileri üzerindeki odağını genişleten Robinson, dünyanın içinde bulunduğu krizi çok yönlü bir yaklaşımla ve kapsamlı bir analizle ele alıyor. Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi, milyarlarca insanın onurlu bir şekilde hayatta kalma olasılığını tehdit eden; büyüklüğü, küresel erişimi, ekolojik bozulmayla toplumsal kötüleşmenin boyutları ve şiddet araçlarının ölçeği bakımından eşi görülmedik bir küresel krizle karşı karşıya olduğumuzu gözler önüne seriyor.
Ayrıntı Yayınları’nın İnceleme Dizisi kapsamında yayımlanan Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi’ni dilimize Akın Emre Pilgir çevirdi.
Bu heyecan verici yeni çalışma, birden fazla yönüyle, ekonomik, politik, toplumsal, ekolojik, askeri ve kültürel boyutlarıyla küresel kapitalizmin krizini özgün ve kışkırtıcı bir şekilde ifşa etmektedir. Küreselleşme üzerine daha önceki çalışmalarını geliştiren William I. Robinson, yeni küresel kapitalizmin doğasını, küreselleşmiş bir üretim ve finans sisteminin yükselişini, ulus-ötesi kapitalist sınıfı ve ulus-ötesi devleti ele almakta; bizi kriz halinde ve kontrolden çıkmış küresel kapitalist sistemin patlamaya hazır çelişkilerini sınırlamayı amaçlayan küresel bir polis devletinin yükselişine karşı uyarmaktadır. Robinson, farklı toplumsal ve politik güçlerin krize nasıl yanıtlar ve alternatif gelecek senaryoları getirdiğini keşfederek kitabı sonlandırmaktadır.
“William I. Robinson bu özenli ve bilgilendirici çalışmasında, daha önceki çalışmalarında ortaya koyduğu küresel kapitalizm teorisini daha da ileriye taşıyarak, bu teoriyi insanlık tarihinin benzeri görülmemiş bir anında, kararların insan onuruna yakışır bir şekilde hayatta kalma olasılığını doğrudan etkilediği ciddi krizlere uyguluyor. Geliştirdiği perspektif çok değerli, kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve dikkatle analiz edilmiş, son derece önemli konuları ele alıyor.”
Noam Chomsky, Enstitü Profesörü (emekli), Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
“Küresel kapitalizm ve ulus ötesi kapitalist sınıf teorisi konusunda en önde gelen düşünürlerden biri olan Robinson’un yeni çalışması meydan okuyan türden ve son derece önemli… Aslında bu çalışma, çağdaş kapitalizmi anlamak isteyen ve gezegenimizin kaderiyle ilgilenen herkes için temel bir okuma niteliğinde. Başka bir deyişle, bu kitabı herkes okumalı.”
Jerry Harris, Race and Class
William I. Robinson kimdir:
Santa Barbara’daki California Üniversitesi’nde sosyoloji profesörüdür. Ayrıca aynı kurumda Latin Amerika ve İberya Çalışma Programı ile Küresel ve Uluslararası Çalışmalar Programı’na üyedir. Daha öncesinde yedi kitap yayınlamış olup içinde ödül almış Promoting Polyarchy [Poliyarşiyi Teşvik Etmek] (Cambridge University Press, 1996), A Theory of Global Capitalism [Küresel Kapitalizm Teorisi] (2004) ile yine ödüllü Latin America and Global Capitalism [Latin Amerika ve Küresel Kapitalizm] de (2008) vardır. Sociological Forum, Theory and Society,International Studies Review, International Sociology, Cambridge Review ofInternational Affairs, International Relations, Global Society, Globalizations, Race and Class, New Political Economy, Third World Quarterly ve Radical Philosophy gibi akademik dergilerde elliye yakın makale yayınlamış ve popüler baskında yüzlerce makale, kitap bölümü ve denemesi yayınlanmıştır. On beş akademik derginin editör kuruluna üyedir. 2013’te Robinson Amerikan Sosyoloji Derneği’nin (ASD) Dünya-Sisteminin Politik Ekonomisi bölümüne başkan olarak seçilmiştir. ASD’nin, Latin Amerika Çalışmaları Derneği, Küresel Araştırmalar Derneği ve Uluslararası Çalışmalar Derneği’nin üyesidir. Ayrıca Coordinadora Regional de Investigaciones Economicas y Sociales’in aylık dergisi Pensamiento Propio’nun kurucu yazarı ve editörüydü.
edebiyathaber.net (28 Şubat 2024)