Yahya Kemal yaşarken Küçükçekmece’de bulundu mu? Kar yağışı beklenen soğuk bir kış sabahı Cennet Kültür Sanat Merkezi’ne (CKSM) doğru yol alırken bunu düşünüyorum. Arama motorunda “Yahya Kemal Küçükçekmece” diye yazınca Küçükçekmece’de büyük şairin adına bir cadde, bir durak, bir gösteri merkezi ve bir spor merkezi olduğunu anlıyorsunuz.
CKSM adına uygun olarak Cennet Mahallesi’nde bir kültür merkezi. Kültür merkezi tanımına uygun olarak da tiyatro, sinema, konser gibi etkinlikler yapılıyor. Örneğin Devlet Tiyatroları’nın sahnelerinden biri de CKSM’de. CKSM de Yahya Kemal Caddesi’nde. Yahya Kemal Caddesi’nde bir Yahya Kemal sergisine gidiyorum. Serginin adı ‘Son Fasılda Bir Ömür’.
Yahya Kemal’in yaşadığı zamanlarda Küçükçekmece İstanbul’un banliyölerinden, adını aldığı gölün yanında, denize kıyısı olduğu için de sayfiye. İstanbul’u her yerini gezip görmeyi seven şair mutlaka buraya da gelmiş göl kıyısında yürümüştür diye düşünüyorum. Yahya Kemal’in yaşadığı zamanlarda nüfusu çok az, güzle bir mahalle. Örneğin 1935’te sadece 707 kişi yaşıyormuş Küçükçekmece’de.
1987’de ilçe olmuş. Şimdi sayfiyeden çok sanayisi ve toplu konut siteleri ile anılıyor. İsmi “küçük” ama kendi büyük. Avcılar ve Başakşehir’in ayrılıp ilçe yapılmasına rağmen 789 bin nüfusuyla İstanbul’un en büyük ilçelerinden ikincisi. Nüfus bakımından en büyük ilçe Esenyurt’muş.
CKSM’nin geniş, ferah sergi salonunda ilk karşılaştığım Yahya Kemal’in İstanbul’da bulunduğu yerlerin haritası. Bu harita kart olarak da basılmış, yani meraklıları bu harita ile Yahya Kemal’in bulunduğu yerleri ziyaret edebilecek.
‘Son Fasılda Bir Ömür’ sergisi Yahya Kemal’in yaşamı, çalışmaları, görevleri, dostlukları, şiirleri, Yahya Kemal’in İstanbul’u yani semtleri ve mekanları, İstanbul şiirleri ve sevgisi üzerine bölümlerden oluşuyor.
Sergide ilk kez görülebilecek orijinal fotoğrafları ve belgeler yer alıyor. Serginin ana malzemesini oluşturan fotoğraf, belge, kitaplar şair Alper Çeker’in koleksiyonundan. İlk kez gördüğümüz birçok fotoğraf ve belge var. El yazısı ile şiirleri, notları özellikle görülmeli. Ayrıca sergiye Emin Nedret İşli, Mehmet Erte, Fetih Cemiyeti Yahya Kemal Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Beyazıt Devlet Kütüphanesi arşivleri de katkı sunmuş. Sonuç olarak çok etkileyici, görmeye değer bir sergi ortaya çıkmış. Bu güzel ve etkileyici sergi 20 Şubat’a kadar sürecek.
Sergiler geçicidir, kitaplar kalıcıdır. Sergide kullanılan malzeme Beşir Ayvazoğlu gibi önemli araştırmacıların yazıları ile daha da zenginleştirilerek bir kitap haline getirilmiş. Böylece bu önemli ve nadir belge ve görseller kalıcı olarak kültür hayatımıza kazandırılmış.
Küçükçekmece Belediyesi ve başkanı Kemal Çebi usta şair ve yazarlarımızın adlarını yaşatmaya önem veriyor. Güney Özkılınç’ın araştırmacı-yazar Deniz Dalkılınç’la birlikte hazırladıkları “Bilinmeyen yönleriyle Basında Nâzım” sergisi de 22 Ocak’ta Sefaköy kültür ve Sanat Merkezi’nde açılacak.
CKSM’nin en üst katında 10 binden fazla kitaplık koleksiyonuyla Halide Edip Adıvar Kütüphanesi açılışa hazırlanıyor. Küçükçekmece Belediyesi Kültür Müdürü, araştırmacı yazar dostumuz Güney Özkılınç’ın verdiği bilgiye göre yine CKSM’de “İmzalı Müze” adıyla Türk şair ve yazarlarının kitaplarından oluşan müzede açılmak üzere. Yani bundan sonra sık sık yolumuz Küçükçekmece’ye düşecek.
edebiyathaber.net (19 Ocak 2021)