Doğan Gündüz‘ün “Ailenin Yaramazı” adlı öykü kitabı, Aleksandra Fabia’nın resimleriyle 8 yaş ve üstü için Can Çocuk etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Kaçan Uykuların Peşinden, Sahi Benim Annem Hangisi?, Fare Adlı Kedi, Bisküvi Kutusundaki Martı, Acayip Bir Hediye adlı çocuk kitaplarıyla tanıdığımız Doğan Gündüz yeni kitabında genç okurları yalın, içten biraz da muzip yedi öyküyle buluşturuyor.
Arkadaşlığın mevsimi ne zaman başlar, ne zaman biter? Çocuklar, “Sen büyüdün artık,” dendiğinde mi büyür? Portakal çiçeğinin kokusu kimleri kavuşturur?
Peki büyükler, çocukları ne zaman dinler? Söğüt ağacının yaprakları niye suskunluğa uzanır? Unutulmanın tarifsiz kaygısı, sıradan bir özürle geçer mi? Bir de… yaramazlığın aynası kimi gösterir, bilen var mı?..
Doğan Gündüz’ün kaleminden, okurların yüreğini sımsıkı saracak, yalın, içten, biraz da muzip yedi öykü. Evden, okuldan, pazardan, sokaktan, senden, benden, kısaca yaşamdan süzülen bu öyküler, büyüklerin dünyasında sesini duyurmak, kendini ifade etmek ve anlaşılmak isteyen çocukların elinden tutuyor.
Polonyalı sanatçı Aleksandra Fabia’nın desenleriyle renklenen Ailenin En Yaramazı, 8 yaş ve üstü tüm çocuklar
için Can Çocuk raflarında!
“Bir gün hava çok sıcaktı. Zeynep’le atkestanesinin gölgesinde taş-kâğıt-makas oynuyorduk. Zeynep ağaçtaki ceviz gibi meyveleri fark edince bana, ‘Bunlar nedir?’ diye sordu. ‘Atkestanesi,’ dedim, ‘o yeşil dikenli topların içinde kestane var.’
Yukarı doğru dikkatlice baktı. ‘Çok yüksekteler. Bunları nasıl topluyorlar?’ diye merak etti.
‘Kimse toplamıyor ki, sonbahar gelince kendi kendilerine düşüyorlar,’ dedim.
Tam, ‘Bunlar yabani kestane, zaten yenmez, çok acı,’ diyecektim Zeynep sözümü kesti.
‘Keşke bu kestaneler dallarından hiç düşmese… Ben yaz mevsimini çok ama çok seviyorum,’ dedi. Şehirdeyken hiç sokakta oynayamıyormuş. Bunu öğrenince onun için üzüldüm.
İyi ki biz yazlıkçı değiliz. Ben yaz kış her zaman sokaktayım. Paticiğim de çok şanslı.
Canı isteyince evde kalıyor, canı isteyince ağaçların tepesine çıkıyor.”
Doğan Gündüz 1966’da, İstanbul’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde lisans, Conservatoire National des Arts et Métiers’nin (Paris) Teknoloji Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Acayip Bir Hediye; Bisküvi Kutusundaki Martı; Fare Adlı Kedi; Kaçan Uykuların Peşinden; Sahi Benim Annem Hangisi? yazarın yayınevimizden çıkan diğer kitaplarıdır.
edebiyathaber.net (14 Haziran 2018)