“Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler” yayımlandı

Ağustos 6, 2024

“Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler” yayımlandı

“Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler” İbrahim Çeçen Vakfı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İbrahim Çeçen Vakfı, kültür yayınlarına bir yenisini ekleyerek “Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler” kitabını okuyucularla buluşturdu. 

Çeşme Yarımadası’nın zengin kültürel mirası ve gastronomik değerlerinin yer aldığı kitap, Antik Çağ’dan bugüne, Yarımada kültürünü oluşturan uygarlıkların bu topraklara kattıkları değerlere yer vererek, Germiyan ekmeğinden karasakız üzümüne kadar Çeşme’nin gastronomi dünyasına ışık tutuyor.

Eğitim, sağlık, spor ve kültür alanlarında hayata geçirdiği projelerle toplumsal kalkınmayı destekleyen İbrahim Çeçen Vakfı, kültür yayınlarına yeni bir kitap ekledi. “Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler” adıyla yayınlanan çalışma, Çeşme Yarımadası’nın zengin kültürel mirası ve gastronomik değerlerini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Antik Çağ’dan günümüze bölgede yaşamış uygarlıklara saygı duruşu niteliğinde olan eser, Yarımada yemek kültürünün tarihsel kökenleri, bölge mutfağının temel özellikleri, biyolojik çeşitliliği ve bölgeden doğan lezzetler olmak üzere dört ayrı bölümden oluşuyor. Germiyan ekmeğinden karasakız üzümüne kadar Yarımada’nın tüm gastronomik zenginliklerini detaylı bir şekilde ele alıyor.

“Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler” kitabının sadece bir yemek kitabı değil, aynı zamanda Çeşme Yarımadası’nın kültürel ve tarihsel zenginliklerini içeren bir rehber olduğunu belirten İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, çalışmanın esas amacının Türkiye’de gastronomi kültürünün ve eğitimin desteklemesi olduğunu belirtti. 

Gastronomi Öğrencilerine Burs, Mutfak Kültürüne Destek

Kitabın satışından elde edilen gelirle, İbrahim Çeçen Vakfı tarafından gastronomi öğrencilerine burs verileceğini ve mutfak kültürünün korunmasına ilişkin projelerin destekleneceğini belirten Günseli Çeçen açıklamasını şöyle sürdürdü: “İbrahim Çeçen Vakfı olarak doğduğumuz topraklar kadar, doyduğumuz topraklara da borcumuz olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla Türkiye’nin farklı şehirlerinde gerçekleştirdiğimiz topluma katkı projeleri arasında gastronomi ayrı bir yer tutuyor. 20’nci yılını kutlayan Vakfımız, doğduğu topraklar olan Ağrı’ya geçtiğimiz yıl yeni bir yatırımda bulunarak ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Laboratuvarı’nı kazandırdı. Bölgede dünya standartlarında yetkinliğe sahip şefler yetişmesi için elinden gelen tüm desteği veriyor. ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ kitabımızla da öğrencilerimize burs desteğimizi artıracağımız için mutluyuz.”

Tarih ve Lezzetin Buluştuğu Nokta

“Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler” kitabı, Çeşme Yarımadası insanlarının güçlü bağlarını ve uzun süreli birlikteliklerini vurguluyor. Uygarlıklar beşiği olan bu bölge, sadece doğası ve turistik cazibesi ile değil, aynı zamanda doğanın sunduklarını binlerce yıllık gelenekle birleştiren mutfağı ile de öne çıkıyor. 

Kitapta, bölgeye özgü otlar, çorbalar, zeytinyağlılar, mezeler ve tatlılar gibi birçok değerli lezzet ve bu lezzetleri yaratan uygarlıklar farklı yönleriyle anlatılıyor. Ayrıca Beril Ateş’in Çeşme tarihini özetleyen özel illüstrasyonu da kitaba ayrı bir renk katıyor.

edebiyathaber.net (6 Ağustos 2024)

Yorum yapın