Alan Duben’in derlediği “Yaşlanma ve Yaşlılık: Disiplinlerarası Bakış Açıları” İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Yaşlanma ve Yaşlılık: Disiplinlerarası Bakış Açıları” isimli kitap, günümüzün ve geleceğin yaşlıları kimler, günümüzde ve gelecekte yaşlanmanın ve yaşlı olmanın zihinsel, bedensel ve toplumsal özellikleri nelerdir, yaşlıları nasıl tanıyoruz, yaşlıların mutluluğu, dolayısıyla genel olarak toplumsal mutluluğumuz için ne tür sosyal politikalar üretmeliyiz gibi önemli sorulara cevap arıyor.
“Yaşlanma ve Yaşlılık: Disiplinlerarası Bakış Açıları” nöroloji, psikoloji, demografi, sosyoloji, hukuk, ekonomi, medya çalışmaları, yeni teknolojiler ve sosyal politikalar perspektiflerinden, Türkiye ve dünyadan örneklerle yaşlılık ve yaşlanmayı ele alıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Emeritus Profesörü Alan Duben tarafından derlenen kitapta, nüfusun yaşlanması günümüzün en belirgin demografik olaylardan biri olarak ele alındı. 21. yüzyılın ortalarına gelindiğinde dünyadaki yaşlı nüfusun 5’te 4’ünün daha az gelişmiş ülkelerde yaşayacağının belirtildiği kitap, üç kısımdan oluşuyor. Birinci kısımda yaşlanma ve yaşlılık konularının biyososyal açıdan ne anlama geldiği tartışılıyor. İkinci kısımda yaşlanma ve yaşlılara ilişkin konular psikolojik ve toplumsal açılardan irdeleniyor. Üçüncü kısımda ise yaşlıların bakımı ile ilgili kullanılabilecek yeni teknolojiler, öne çıkan yeni ekonomik sorunlar, maliyetler ve sosyal politikalar ele alınıyor.
Felsefeden finansa uzanan geniş bir yelpazede çalışmalar yapan, Gülüstü Salur, Reşit Canbeyli, Ryan Wise, Kenan Çayır, Itır Erhart, Hande Eslen Ziya, İdil Işıl Gül, Seray Öney Doğanyiğit, Aylin Seçkin, Patrick Georges ve Volkan Yılmaz gibi alanında önemli akademisyenlerin makalelerinin yer aldığı disiplinlerarası çalışma, literatüre büyük katkıda bulunuyor.
edebiyathaber.net (25 Ekim 2018)