Omega Yayınları etiketiyle ikinci baskısı okurla buluşan Genç Kal, Uzun Yaşa: 10 Adımda Yaşlanmayı Tersine Çevirin kitabında Dr. Deepak Chopra ve Dr. David Simon, yaşlanmayı zihin ve beden çalışmalarıyla tersine çevirmek için tüm bilgi birikimini kullanıyor. Bu 10 adımdan oluşan pratik rehber, zihin ve bedenin yeniden bir bütün olmasını ve kişinin kendini iyi hissetmesini sağlamak için hazırlandı.
Yaşlılık hangi düşünce alışkanlıklarının sonucunda ortaya çıkıyor, bu alışkanlıkların etkisini ortadan kaldırmanın, azaltmanın ya da bunlarla baş etmenin yolları var mı? Sağlık, yaşam ve yaşlanma konularının iç içe geçtiği Genç Kal Uzun Yaşa’da, günümüzün en iyi doktorlarından ve düşünürlerinden ikisi, bu temel meseleyle ilgili on temel araç öneriyor:
- Şartlanma Hapishanesinden Kaçış.
- Algılarımızı Değiştirmek.
- Dinlendirici Uyanıklık ve Dinlendirici Uyku.
- Bedenimizi Sağlıklı Gıdalar ve Sevgiyle Beslemek.
- Besin Takviyelerini Akıllıca Kullanmak.
- Zihin/Beden Bütünlüğünü Artırmak.
- Egzersiz Yapmak.
- Yaşamımızdan Toksinleri Atmak.
- Bilince Esneklik ve Yaratıcılık Katmak.
- Aşkla Yaşlanmak.
- Zihin Dinçliğimizi Korumak.
Beden ve zihin zamanla durmadan kötüye giden bir makine parçası değildir. İnsan çevresiyle ve toplumla sürekli etkileşim halinde bir varlıktır. Değişim ve yenilenmeye açık bir bilgi ve enerji ağıdır aynı zamanda. Yaşlanma daha doğarken başlar ve aslında yaşam döngüsünün tamamını içerir. Yaşlılıkta bazı eylemler eski hızda yapılamayabilir; duyarlılıklarda, fizyolojik ve zihinsel etkinliklerde azalmalar olabilir. Çünkü hücre ve dokular zamanla yıpranır. Yazıların olduğu bir sayfayı her seferinde yeniden fotokopi çekişte, yazılar nasıl daha da okunmaz olursa hücre ve doku yenilenmesi de böyledir. Beyin eskisi gibi çalışmaz. Öğrenme yeteneği azalır. Ancak bütün bu göstergelere karşın yaşlanma bedensel ve zihinsel anlamda asla kötüye gidiş olarak nitelenmemeli. İşte bu konuda bize yol yordam gösteren nitelikli bir kitap var elimizde. Genç Kal Uzun Yaşa; yalın, öğretici, akıcı bir anlatım doğrultusunda pratik ve işlevsel önerileriyle farklı bir yerde duruyor. Daha dinç hissetmek ve potansiyellerimizi açığa çıkarmak için on yöntem öneriyor kitabın yazarları Chopra ve Simon. Yaşlılık, bu döneme bakış açımızı değiştirdiğimizde; aşk, yaratıcılık, neşe ve yetkinlik demek. Elimizdeki kitap bir yenilenme kılavuzu, on adımın her birinde uygulanabilir öneriler açık ve bilimsel bir bakışla anlatılmış. Tavsiyeler günlük pratik haline getirilip uygulanırsa mutlaka meyvesini verecektir.
Peki asıl mesele ne, genç görünüp uzun yaşamak mı? Tabi ki hayır, önemli olan sağlıklı yaşlanmak. Genç Kal Uzun Yaşa’nın temel amacı aslında hepimizin doğanın bir parçası olduğu gerçeğini ve var olan yaşam döngüsüne olumlu katkımızı vurgulamak, insanın gerçek doğasını keşfetmesine yardımcı olmak. Algılar, yorumlar, beklentiler değişebilir, gerçeklik dönüşebilir. Geçmiş, şimdi ve gelecek bir bütün aslında. Her deneyimin insan bedeninde, sinir sisteminde karşılığı var; hücreler, dokular, organlar sürekli değişiyor. Elimizdeki kitap yaşlanmayla ilgili genel hissiyatı değiştirmeyi, süreci tersine çevirmeyi hedefliyor ve bunun için on gerçekçi adım öneriyor. İlk işimiz öncelikle yaşlandıkça fiziksel ve zihinsel olarak kötüleşeceğimiz inancını, kalıp yargısını sorgulamak, kitapta sunulan pratik uygulamalarla fiziksel ve zihinsel kapasitemizi artırmak, potansiyellerimizin farkına varmak. Biyolojik yaş tersine çevrilebilir. Olmak istediğimiz yaşı belirleyerek ikinci adımızı atabiliriz. Zaman her halükarda öznel bir deneyimdir sonuçta. Dinlendirici uyku, sağlıklı gıda ve yemekler tüketmek, besin takviyeleri almak, zihin-beden bütünlüğü için meditasyon, yoga ve egzersiz önerilen uygulamalardan sadece birkaçı.
“Zihinsel dinçliği nasıl koruyacağınızı, bedensel ve zihinsel esnekliği nasıl geliştireceğinizi, bağışıklık sisteminizi nasıl güçlendireceğinizi, vücudunuzu nasıl besleyeceğinizi ve yaşlanmayı nasıl tersine çevirebileceğinizi öğrenmek ve tüm bunları deneyimlemek için bu kitaptaki 10 adımı takip etmeye başlayın.”
Serkan Parlak – edebiyathaber.net (12 Nisan 2021)