Yavuz Ekinci’nin “Tene Yazılan Ayetler” adlı romanının yeni baskısı Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Yavuz Ekinci‘nin öykü kitaplarından sonra yazdığı ilk romanı Tene Yazılan Ayetler, mitolojinin günümüzün yakıcı sorunlarıyla bir araya geldiği bir yolculuk, bir arayış hikâyesi.
Sarmal bir kurguyla biri bugünün gerçeklerine yaslanan, diğeri uygarlık tarihinden ve onun ilham verdiği hakikate giden yoldan ivme alan iki sağlam anlatı çıkaran Ekinci, kitabında kolektif bilinci besleyen olguların peşine düşüyor. Uygarlıklar boyunca tekrarlanan efsaneler üzerinden ne ve neden sorularına yanıtlar barındıran bu yapıtta varoluşu sorgulamaya varan çifte metin, insanın yazgı karşısındaki tartışmalı aczine işaret eder.
Cesedi Hizbullah‘ın ölüm evinde bulunan yazar Asvas’ın hayatını araştıran Berzah’ın yolu, ölümsüzlüğü Tanrıların ona verdiği bir ceza olarak gören Gılgamış Destanı karakterti Utanapişti ile Diyarbakır’da kesişir.
Yazar Asvas’ın kemikleri, 2000 yılında Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü Beykoz operasyonuyla ortaya çıkan, Hizbullah’ın domuz bağı ile katlettiği kişilerin yattığı mezar evlerden birinde bulunur. Kısa sürede çok ünlenen Asvas, tezlere, sempozyumlara konu olur, hatta 2010 yılı UNESCO tarafından “Asvas Yılı” olarak ilan edilir ve bir film ve roman hazırlığına girişilir. Projenin sorumluluğunu üstlenen bir yazar, Asvas’a dair bilgileri derlerken gözler önüne dökülen bir insanın yazgısı kadar insanlık tarihi de olur.
Kendi kendini kuran bir roman
- Kitaptaki projenin ürünü olan roman, aslında zaten avuçlarımızın arasındadır. Romanda sözü geçen film ise 2009 yılında gerçek hayatta Ekinci ve arkadaşları tarafından zaten çekilmiş hatta ödül almış olan bir kısa filmdir.
- Ekinci’nin böylelikle edebiyatın etki alanını genişleterek, farklı türlerde kendini ortaya koyan edebi üretim edimini, bütünlüklü olarak beğeniye sunuyor ve bir ilki gerçekleştiriyor.
- Kendi kendini kuran bu roman, aynı zamanda Calvino’dan Attar’a, Alberto Manguel’den Mevlana’ya, Fernando Pessoa’dan Şeyh Galib’e, Umberto Eco’dan Latife Tekin’e pek çok yazarın yapıtlarına da selam gönderiyor.
Ölümsüzlük… Ceza mı, ödül mü? Ruhunda bin yılların yorgunluğunu taşıyan Utanapişti, cesedi Hizbullah’ın mezar evlerinden birinde bulunan yazar Asvas’ın yaşamını araştıran Berzah ve bir yandan insanlık tarihi kadar eski sorulara metinlerarası bir örgüyle cevap ararken diğer yandan kendi kendini kuran bir roman… Yavuz Ekinci, ilk romanı olan Tene Yazılan Ayetler’de, hem kendi öykülerinden esinlenen hem de kült eserlere selam duran zamanlar ötesi bir hikâyenin peşine düşüyor: Sarmal bir kurgunun çevresinde hayatın ve ölümün izini sürerken, insanoğlunun kolektif bilincindeki düğümleri çözüyor.
“Bu dünya baştan başa aslı olmayan bir masal gibidir.”
edebiyathaber.net (31 Temmuz 2023)
“Yavuz Ekinci’nin ilk romanı Everest’te” üzerine bir yorum