YAYBİR’den korsan eğitim kitapları operasyonu

Eylül 10, 2020

YAYBİR’den korsan eğitim kitapları operasyonu

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR) korsana karşı açtığı savaşı öğretim yılının başlamasıyla yoğunlaştırdı.

Bir yandan basılı yayınlarda, diğer yandan dijital yayıncılık ve internet satışlarındaki korsana karşı büyük kazanımlar elde eden YAYBİR, şimdi de bandrolsüz olarak satışa sunulan ithal eğitim kitaplarını toplatıyor.

Eylül ayının gelmesiyle eğitim kitaplarına artan ilgi dikkat çekiyor. Özellikle dış kaynaklı, yabancı dildeki yayınlara talep büyük oranda yükseliyor. Korsan kitap yayıncıları bu kez de farklı bir haksız kazanç kapısına yönelerek, bandrolsüz olarak satılan korsan ithal eğitim kitaplarını piyasaya sürüyor.

Yasadışı şekilde satışa sunulan kitapları yakın takibe alan YAYBİR’in İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ile yaptığı işbirliği sonucu, 31 Ağustos Pazartesi günü Fatih’teki bir kitabevinde 122 çuval kitaba el konuldu. Yapılan baskında ele geçirilen 4 bin 176 kitabın içinde dünyaca ünlü yayınevleri Oxford, Elsevier, McGraw-Hill, Wolters Kluwer, Wiley-Blackwell’e ait yayınlar bulunuyor.

E-KORSANA DA HAYIR

Kullanıcılarına mağaza açıp satış yapma olanağı sağlayan e-ticaret sitelerinde artan korsan kitap satışlarına da müdahale eden YAYBİR’in bir süredir devam eden girişimleri sonuç verdi. E-ticaret platformları konu hakkındaki hassasiyetlerini artırdı. YAYBİR’in sıkı takibe aldığı bu sitelere yaptığı ihbarlar sonucu e-korsan satışın engellenmesi için gerekli adımlar atılıyor. Bu işbirliği Türkiye’deki yayıncılığın geleceği açısından umut verici.

Pandemi dönemiyle birlikte evde geçirilen süre artınca dijital korsan da ciddi boyutlara ulaştı. Okurlar, suç olduğunu bilmeden pdf formatındaki dijital kitapları birbiriyle paylaşmaya başladı, internet sitelerinde verilen linklerle bu yayınların indirilmesi kolaylaştı. YAYBİR’in girişimleri sonucu yasadışı yayınlara link veren yüzlerce internet sayfası kapatıldı.

YAYBİR korsanla mücadelesini hem dijital kopyalar, hem yasadışı internet satışı, hem de kitap kaçakçılığı olmak üzere farklı cephelerde tüm gücüyle sürdürmeye devam ediyor.

edebiyathaber.net (10 Eylül 2020)

Yorum yapın