Bir kitap yazmayı hayal ediyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. Ya da bir kitap yazdınız ama onu kafanızda bir yere oturtamıyorsunuz bir türlü. Her açtığınızda yeni bir şey ekleyip çıkarıyor, metninizin bitip bitmediğinden emin olamıyorsunuz. Yazdıklarınızı başkalarına okutmaya, bir yayınevine göndermeye ve bir kitabın yazarı olmaya bir türlü sıra gelmiyor. Ne yapmalısınız? Hangi türde yazarsanız yazın, yazarlığa ilk adımı atmak ve bir ilk kitap yayınlatmak kolay değil ama elbette imkansız da değil!
Kultura Litera platformunda Oylum Yılmaz ve Mahir Ünsal Eriş yürütücülüğünde düzenlenen İlk Kitap Atölyesi, kendi kendine yazmanın bir adım ötesine geçip yazar olmak isteyenler için “bir kitap yayınlatma” çerçevesinde teknik bilgiler ve edebi önerilerden oluşuyor. 11 ve 12 Kasım’da online Zoom üzerinden canlı olarak yayımlanacak atölyede hayal etmekten hayalleri gerçekleştirmeye, sıfırdan bir kitap yaratmaya, bir yazar kariyeri kurmaktan kendi kendinin eleştirmeni olmaya, yazmanın ve yazdıklarını ortaya çıkarmanın her türlü aşaması tek tek ele alınıyor.
Atölye katılımcılarını eğer isterlerse çalışmaya başlamadan en geç iki gün öncesine kadar, iki A4 sayfasını geçmeyecek şekilde örnek metinlerini (roman, deneme, eleştiri ya da öykü türleri içinden daha önce kaleme almış oldukları kısa bir örnek parça) atölye yürütücülerinin fikirlerini almak üzere [email protected] adresine gönderebilirler. Atölye ile ilgili ayrıntılı bilgi ve katılım için aşağıda linke girebilirsiniz. Ya da platformun @kulturalitera instagram ve @edebiyatkultura olmak üzere twiter hesabından ve www.kulturalitera.com web sitelerinden kendileriyle birebir iletişime geçebilirsiniz.
Birinci Oturum:
11 Kasım Çarşamba 19.00-21.00
-Hayalleri hikayelere çevirmek ve o en zor sorunun cevabını kendi kendine vermek: “Neden yazmak istiyorum?!”
-Takıntılar, ritüeller, esin perileri: Yazının yolunu, düzenini, alışkanlıklarını kurmak
-Şefkat ve özdisiplin arasındaki o eşsiz denge:Kendi kendinin eleştirmeni olmak.
-Yazarken aradığın şeyi bulduğunda biten kitap: Başı ve sonu kestirebilmek.
İkinci Oturum:
12 Kasım Perşembe 19.00-21.00
-Sahneye çıkma: Başkalarına okutmak
-Bir kariyer niyeti olarak yazarlığa giriş: Bir editörle çalışmak
-Yayıneviyle iletişime geçme biçimleri, size uygun yayınevleri, yayınevi editörleri, sözleşmeleri, dağıtım sistemi
-Yazarlığın nihai hedefi: Okuruna ulaşan kitap.
edebiyathaber.net (6 Kasım 2020)