Edebiyatımızın acı kaybı

Temmuz 1, 2024

Edebiyatımızın acı kaybı

“Fareyi Öldürmek”, “Ölümün Ağzı” ve “Genelevde Yas” gibi önemli kitapların yazarı İrfan Yalçın 90 yaşında hayatını kaybetti. Yazarın tüm kitapları h2o yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

Yalçın, Zonguldak’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1960). Kozan, Çarşamba ve Zonguldak’ta altı yıla yakın Fransızca öğretmenliği yaptı. 1973’te Zonguldak’taki öğretmenliğinden ayrılıp İstanbul’a geldi ve 1985’e kadar kitabevi işletti. Z Yayınları’nı kurup yönetti. SoyutVarlıkTürk DiliGelecekYeni AdımlarDoğrultu gibi dergilerde şiir, öykü ve eleştiri yazıları yayımlandı.

1965’te yazdığı “İnce Memed” başlıklı eleştiri yazısıyla, Yeni Dergi eleştiri yarışmasında ikincilik ödülünü; 1977’de Milliyet Roman Yarışmasında Fareyi Öldürmek romanıyla mansiyon ödülünü; 1980’de Ölümün Ağzı ile TDK Roman Ödülünü ve 2009’da Yorgun Sevda ile Cevdet Kudret Roman Ödülünü aldı.

Sanatçının Genelevde Yas romanı, 1985’te Sinan Çetin tarafından 14 Numara adıyla; Fareyi Öldürmek adlı romanı ise Aydın Sayman tarafından 2015’te İçimdeki İnsan adıyla sinemaya uyarlandı.

Sanatçının ilk romanı, Milliyet gazetesinin roman yarışmasında ikinciliği kazanan, kendisinin ”düşkünleşmiş bir küçük burjuvanın romanı” olarak tanımladığı Pansiyon Huzur’dur (1975). Roman, ailesini Zonguldak’ta bırakarak İstanbul’a gelen yazarın, bir yıl kadar kaldığı Beyoğlu’ndaki bir pansiyondan izler taşır. Bu pansiyondaki farklı sosyokültürel yapılardan insanlar roman kahramanı olarak esere dahil olur. Daha sonraki eserlerinde de ilk romanındaki çevre ve kişileri tercih eden yazar, eserlerinde sıradan insanların sıradan hayatlarının ayrıntılarına yoğunlaşmıştır.

Yazarın tüm kitapları h2o yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

Yorum yapın