Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Aysel Sağır’ı, arkadaşı Mediha Göbenli ile konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Aysel’le aynı mahallede oturuyoruz; aramızda bir sokak var. Ama Aysel’e yazarken hiç denk gelmedim. Zaten yazarken evi tercih etmez. Genelde yazmak için dışarda bir yer belirliyor. Pandemi öncesinde kütüphaneye giderdi daha çok. Zira insanlar arasında olmaktan hoşlanır. Kütüphane ortamının ise bunu sağlamasının yanısıra sakin bir ortam da sunmasını çekici bulduğunu söyler. Yazma esnasında denk gelmesem de yazma sürecinde kahve sohbetleri yaparken metin hakkında konuşuruz. Ama bu süreçte zihni dağınıktır. Örneğin, takılmışsa konuyu değiştirip metinden uzaklaşır ama aniden yine metne bağlar anlattıklarını.
Arkadaşınızla yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Aysel öncelikle çok iyi bir okuyucudur. Hatta kendi yazdıklarından çok kitaplar hakkında konuşuruz demem daha doğru olur. Ayrı ayrı zamanlarda okuduğumuz kitaplara yönelik ortak belleğimiz olduğunu söyleyebilirim. Yani okuduğumuz kitaplar çakıştığından konu hakkında sıkıntı çekmeyiz. Ama O, bir araya geldiğimizde bir metinle ilgili (mesleğim gereği) akademik yaklaşımımı merak eder. Metnin önemine göre değişir ama yaklaşımı. Mesela, ilgisini çeken noktalar üzerinde –özellikle- durarak ortak ya da ayrı düştüğümüz durumları anlamak ister.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Fikir almak mıdır bilmiyorum ama bazen yazdığı bölümle ilgili özet geçerek “Nasıl buldun?” diye sorar. Böyle bir girizgah yaptığında yazdıklarından tam emin olmamış bir tutum sergileyerek, “Ne diyorsun?” şeklinde devam eder ama bu fikir almaktan çok sohbet şeklindedir.
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Ritüellerinden birinin müzik dinlemek olduğunu sanıyorum. Zira yazarken müzik dinlemenin zihnini canlı tuttuğunu söyler. Tabii sevdiği kıyafetlerin üzerinde olmasını da önemsediğini biliyorum. Tuşlara basarken kolunda beğendiği bilekliği görmekten hoşlandığını da.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Aynı sürede birçok kitap okur. Son olarak elinde gördüklerim ise; Duygu Politikası/Brian Massumi- Hovarda Alemi/Osman Özarslan- Yoksulluk Halleri/Necmi Erdoğan
edebiyathaber.net (4 Mart 2021)