Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Deniz Cansız’ı, arkadaşı Rabia Oyardı ile konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Deniz için yazma süreci o kadar özel ki yazdığı öyküleri ve kitapları ne zaman, nasıl yazdı bazen anlayamıyoruz. Ailesinin bile görmüş olduğunu tahmin etmiyorum. Evde, odasında yazdığını ve yazarken genellikle gözlerinin hep kapalı olduğunu biliyorum. Hiç denk gelmedim ama bilgisayarın karşısında gözleri kapalı bir şekilde yazı yazdığını görsem yeterince ilginç olurdu sanırım.
Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Ben edebiyatın yazma değil de okuma kısmıyla daha ilgili olduğum için yazma konusunda paylaştığımız çok bir şey yok. Sadece ara ara sence bu laf birinin ağzından çıksa sana gerçekçi gelir miydi gibi sorular soruyor. Ben Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum Deniz de İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Zaten bu noktadan bile edebiyat anlayışımız ve ilgilerimiz konusunda bir ayrım var gibi. Birbirimize zaman zaman kitap tavsiyelerinde bulunuyor, birbirimize alıntılar gönderiyoruz ama ne ben Deniz’in önerdiği bir kitabı okumuşumdur ne de o benim önerdiğim bir kitabı okumuştur bugüne kadar. Ancak yine de istikrarlı bir şekilde bu edebiyat muhabbeti bir şekilde devam ediyor. Arkadaşlık böyle bir şey sanırım.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Bir önceki soruda bahsettiğim gibi arada bir yazma sürecinde içine sinmeyen bir diyalog veya söz varsa onun gerçek hayatta gerçekten bir yeri var mı yoksa o an kendisine mi organik geldiği konusundaki ikileminden çıkmak için fikrimi sorar. Bir de bazen bazı karakterlere isim bulmakta sıkıntı çektiği için bana da isim konusunda danışır.
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Bundan bana ilk kitabı çıktıktan sonra bahsettiği için bildiğim bir ritüeli var. Yazarken müzik dinlemeyi çok seviyor ama anladığım kadarıyla bir çalma listesi üzerinden sürekli farklı müzikler değil de tek bir şarkıyı seçip yazma süreci bitene kadar o şarkı eşliğinde yazıyor, o müzik de öykünün atmosferinin şekillenmesinde önemli bir rol alıyor sanırım.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Zaten her zaman öyleydi o yüzden bunu söylemek için elinde görmeye bile gerek yok ama bilim kurgu okumaya devam ediyor ama bunun yanı sıra beni şaşırtacak şekilde eskisine oranla daha çok Türk yazar, özellikle de yeni çıkan Türk edebiyatı eserlerini okumaya başladığını biliyorum.
edebiyathaber.net (14 Aralık 2023)