Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Şair Esra Sağlık’ı, eşiyle konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Evdeyken genellikle çalışma masasında yazar. Düzenli bir ortam onun için çok önemli olduğundan her yerde yazamaz. Yazarken rahatsız edilmekten hiç hoşlanmaz. Her zaman yalnız yazdığı için yazma sürecine dair ilginç bir anı hatırlamıyorum. Özellikle şiirlerini yazarken tamamen kendine döner. Yaşamın akışı içerisinde biriktirdiklerini, kendini en güvenli hissettiği yer olan masasında somutlaştırır. Okurken mutlaka notlar alır. Okumak için elime aldığım çoğu kitabın içinden bir kalem çıkar.
Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Esra ile okuma serüvenimiz üniversite yıllarına dayanır. O yıllarda aynı kitapları okuyup üzerine konuşurduk. Şimdi de ara ara bu alışkanlığımıza devam ediyoruz. Yazdığı incelemeler için okuduğu kitapların dışında, ortak okuduğumuz kitaplar genellikle sinemaya uyarlanan kitaplardır. Filmden sonra kurmaca üzerine konuşmayı, yorumlar yapmayı seviyoruz. Popüler kültürün dayattığı kitapların, okur üzerindeki etkilerini tartışırız. Onun görüşlerine her zaman önem veririm.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Yazdıklarını ilk benimle paylaşır. Yazdığı şiirse hemen okutmaz. “Üzerinden biraz zaman geçsin, demlensin” der. Deneme ya da inceleme okutacaksa “ Paragraflar arasındaki geçişlere dikkat et, kopukluk var mı?” diye sorar. Esra inanılmaz detaycı bir insan olduğu için taslaklarını dikkatle okuyup sürece dâhil olmaya çalışırım.
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Çok özel bir ritüeli yok. Onun için en önemli şey sessiz bir ortamda yalnız kalmaktır. Gün içinde yapılması gereken her şeyi yapar. İşiyle ve eviyle ilgili sorumluluklarını tam olarak yerine getirdikten sonra odaklanabilir yazmaya. Bir de müzik tabii ki. Yazmak için odasına gittiğinde çoğu kez aynı ezgiyi dinlediğine denk geldim.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Ortak okuyacağımız kitapların dışında hangi kitapları okuduğunu çok takip etmiyorum ama son zamanlarda gözüme çarpanlardan ismini hatırladıklarımı yazabilirim.
Milan Kundera, Var Olmanın Dayanılmaz Hafifliği
William Faulkner, Ses Ve Öfke
Latife Tekin, Sevgili Arsız Ölüm
Mehmet Can Doğan, Şair Sözü
edebiyathaber.net (25 Şubat 2021)