Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Şair Fatma Hatun Esen’i, arkadaşı Celal Karaca ile konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Gözlemlerime göre dışarıda küçük defterine kısa kısa notlar alır. Bütünlüklü yazdığı zaman içe dönüktür. Yalnız kalmak ister. Evinde yazmayı tercih ettiğini biliyorum.
Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Fatma Hatun Esen Edebiyat Nöbeti dergisinin kuruluşunda yer alan arkadaşlarımızdan biri. Özellikle Edebiyat Nöbeti’nin Şiir Editörlüğünü üstlendirdikten sonra kendini çok hızlı yeniledi. Şiire bakışı, yazdığı şiiri sürekli yenilendi. Kuramsal şiir yazıları yazma cesaretini kazandı. Gerek şiire, gerekse şiir kuramına bakışında çok ciddi şekilde değişti. Özellikle bunları paylaşırız buluşmalarımızda.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Fatma Hatun Esen, özellikle şiir kuramı üzerine yazılmış kitaplarla ilgili bilgi ister benden. Benim arşivimdeki dergilerden, özellikle de şiir dergilerinden yararlanır.
Son birkaç aydır Maraşantiya üzerine odaklandık ikimiz de. Maraşantiya, Kasım ayında okuruyla buluşacak iki aylık şiir dergisi.
Derginin Sahibi Fatma Hatun Esen, Sorumlu Yazı İşleri bana emanet, Şiir Editörü Hatice Tarkan Doğanay, Düzyazı Editörü, Akın Ersöz olacak. Edebiyat Nöbeti’nin kardeş dergisi Maraşantiya. Maraşantiya ne demek sorusunu siz sormadan biz yanıtlayalım: Maraşantiya: Kızılırmak’ın Hititler zamanındaki adıdır.
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Bahsettiklerinden anımsadığım; ahşap masa, kurşun kalem, kahve, soda, likör içecekleri, kısık radyo sesi, şamdan aydınlatması yazma ritüelleri.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Fatma Hatun Esen genelde iki kitap birlikte okur. En son gördüğümde, Nurullah Ataç/ Günlerin Getirdiğin Sözden Söze, Cesare Pavese Yaşama Uğraşı kitaplarını okuyordu. Bu ara dergilere gömülmüş durumda Fatma Hanım. Bir yandan da 2021’de Edebiyat Nöbeti’ne gelen dergileri inceliyor. Çünkü bu dergilerden yararlanarak şiir editörlüğünü yaptığı Edebiyat Nöbeti dergisi için 2021’de edebiyat dergilerinde yayınlanan şiirleri değerlendirecektir. Ayrıca, benden incelemek için aldığı 80’li yılların en önemli şiir dergilerinden Broy’u okuyor. Adeta ona başucu dergisi oldu Broy.
edebiyathaber.net (23 Eylül 2021)