Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Hatice Sabah’ı, arkadaşı Barış Hancıoğulları ile konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Biz Hatice’yle ayrı ülkelerde yaşadığımız için yazma işi üzerine sohbetlerimiz daha çok telefon üzerinden oluyor. Ben İstanbul’a geldiğimde kısa süreli görüşmeler yapabiliyoruz, o sebepten Hatice yazarken denk geldiğim bir anımız olmadı açıkçası ama bildiğim kadarıyla genelde geceleri evinde çalışıyor.
Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Okuyup beğendiğimiz kitapları, bazen de bu kitaplardan beğendiğimiz bölümleri birbirimizle paylaşıyoruz. Bunun dışında birbirimize sevdiğimiz müziklerden de gönderdiğimiz, hatta “Bak bu kitabı okurken, yanında şu müzik iyi gidebilir” diye tavsiyelerde bulunduğumuz oluyor.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Yazdıklarımızı sıklıkla birbirimize gönderip, düşüncelerimizi paylaşırız. Fikrine güvendiğiniz birinin ön okuma yapması elbette çok önemli, Hatice özellikle yapısal açıdan ve anlam bütünlüğü bakımından metni nasıl bulduğumu sorar, bazen yazdığı hikâyelerdeki spesifik yerleri işaretleyip bu bölümlerle ilgili fikrimi sorar. Ben de ilk novellam üzerinde çalıştığım için, kendi yazdıklarımla ilgili Hatice’den fikir alıyorum, birbirimize yazın serüvenlerimizde mümkün olduğunca destek olmaya çalışıyoruz.
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Belli bir ritüeli yok bildiğim kadarıyla ama yazdığı dönemlerde bol bol sevdiği şairlerin şiir kitaplarını ve şiir yayımlayan edebiyat dergilerini okuduğunu söylemişti. Bir de fotoğrafa meraklıdır. Fotoğraf sergilerine gider, fotoğrafçıların sosyal medya üzerinden paylaştığı fotoğrafları inceler, yurt dışındaki dijital sergileri takip eder.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Farklı yerlerde yaşadığımız için göremiyorum ama yakın zamanda tavsiye ettiği bir kaç kitabın ismini söyleyebilirim:
Haruki Murakami – Ortadan Kaybolan Fil
Arnd-Michael Nohl – Eşya ve İnsan
Deniz Gezgin – Ahraz
Raymond Queneau – Biçem Alıştırmaları
İlhan Durusel – Defterdar/Evlat Katli İçin El Kitabı
edebiyathaber.net (21 Kasım 2024)