Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Kuzey Topuz’u, arkadaşı Ceren Okumuş ile konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Yazı yazarken denk gelmedim ancak bazen sohbetlerimizde paylaştıklarının Arkadaş isimli romanında geçen kimi olaylar ve durumlar ile örtüştüğünü düşünüyorum. Kitabını okuduğum süreçte Kuzey ile sıklıkla görüşebiliyorduk ve bir gün bir anısını benimle paylaşmıştı. Görüşmemizden sonra eve gidip, kitabını açıp, yaşantıdan gelen bir anının bir paragrafa nasıl dönüştüğünü görmek hoşuma gitmişti.
Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Paylaşımlarımızın belirli bir medyumu olmuyor; gündelik olandan teorik olana birçok konuyla ilgili paylaşım yapıyoruz. En son günümüzde sanat yapabilmenin nasıl mümkün olabileceğini konuştuktan sonra, zihin haritaları çizen “outsider” bir sanatçı ile ilgili bir belgesel paylaşmıştı. Başka bir gün ben onu arayıp “Austin’in performatif kuramı ile ilgili şurayı anlamadım, ne düşünüyorsun” diye sormuştum. Tabii ikimiz de Almanya’da yaşadığımız için ortak paylaşım konularımızdan birisi de bu oluyor.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Arkadaş’ın Almanca’ya çeviri sürecinde, çevirinin yapılması, hangi yayınevini seçeceği, kitap kapağı ile ilgili konuşmuştuk. Yakın zamanda, üzerine çalışmaya başladığı bir konuyu benimle paylaştı ve çok heyecanlandım. Biriktirdiklerini çok merak ediyorum.
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Kuzey, sinema geçmişi ile de ilişkili olarak farklı medyumları bir araya getirerek çalışıyor. Görseller biriktiriyor, gündelik hayatta karşılaştıklarını not alıyor. Belki arşivleme veya kayıt tutma da diyebileceğimiz bu ritüelleri çok ilham verici buluyorum.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Breakfast at Tiffany’s (Truman Capote), Cantatrix Sopranica L. ve diğer bilimsel yazılar (Georges Perec) , Autobiography of Red (Anne Carson) aklıma gelenler.