Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Pınar İlkiz’i, eşi Erkan Demir ile konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Gün içinde yaşadığı, arkadaşlarıyla konuştuğu/paylaştığı zamanlarda bazen sıradan gibi görünen anlık olayları, yorumlarını aklının bir kenarına koyar, yeniden kurgular, gerçeklik katarak yeniden yazar. Bildiğiniz anıdan yola çıkıp, okuduğunuz hikâyenin nasıl bu kadar zenginleştirildiği görmek beni hep şaşırtmıştır. İyi bir kurgucu. Okurlar daha bu kitabı okumadan çok zaman önce, öykülerinden birisini okumam için paylaşmıştı. Belki bizim de sürecimizi hızlandıran bir andı bu. Biraz bize dair bir öyküydü. Yazarken denk gelmemiş olsam da bizim hâlâ anılarımızın olabilmesine zemin hazırlamış bir öykü.
Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Farklı türlere dair zevklerimiz olduğu için doğrudan bir kitap üzerine sanırım çok az konuştuk. Pınar’ın yazarlık konusundaki becerisinde de başarısın da da bu anlamda çok bir katkım yoktur diye düşünüyorum.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Yıllara yayılmış öyküler olduğu için özellikle yayına hazırlanma döneminde bir fikir alışverişimiz olmadı. Ama öykülerin yeniden kurgulanması sırasında endişeleri olurdu. “Duygusu kaybolur mu, odak değişir mi” diye düşünürdü. Öneri vermekten ziyade bu endişelerini benimle paylaşabilmesi sanırım önerilerden daha çok işe yarıyordu. Ya da ben bu şekilde yorumladım.
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Sadece öykü yazarken değil genel olarak bir üretim sürecindeyken son dönemlerde odasına çekilip Go Go Penguin ve benzeri grupları dinleyerek çok zaman geçirdi. Sevdiği müziklerin Pınar’ın aklındakileri bir kurguya dönüştürmesine çok yardımcı olduğunu düşünüyorum.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Veronica Raimo’dan Yalan Dolan, Aslı Akarsakarya’dan İçeride Kalanlar ve Byung-Chul Han’dan Anlatının Krizi.
edebiyathaber.net (4 Temmuz 2024)