Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık.Yazar Ümit Yaban’ı, annesi Serpil Yaban ile konuştuk.
Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?
Koltuğun kendine göre modifiye ettiği köşesinde (şarj aletleri, el kremi, kalemleri, puf mendili hep buradadır) bir ufak kucak sehpası üzerinde yazar. Bazen de yemek masasının köşesinde. Ama hep aynı sakinlikte. Ve evde de sakin sessiz bir ortam bekler.
Kızınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?
Yazıp bitirdiklerini yollar, ben de kendi birikimim çerçevesinde yorum yaparım. Benim yorumlarım olumlu yorumlar olur. O ne yazsa severek okurum. Çocukken de yazardı. Okullarında, il çapında ödülleri vardı. O zaman da bitmeden görmezdim. Her yazdığı satırı okutan biri olmadı. Genelde bitirince sanırım son dokunuşlarını yapmadan önce yolluyor bana.
Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?
Henüz hiç öneri almadı. Bu noktada duygu dışında ona öneri verebileceğimi de düşünmüyorum. Sakin sessiz içe dönük yazıyor. Kimseye de fikir sorduğunu sanmıyorum. Her kararını istisnasız kendi başına verir.
Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?
Evet, böyle şeyleri var yazarken. Müzik dinliyor. Ve hemen hemen aynı şarkıları dinliyor. Klasik ve hüzünlü parçalar. Zaten yazdıklarının çoğu hüzünlü. Ve mutlaka bir şeyler içiyor. Bardağı hiç boş kalmıyor. Ha birde Tadelle var. Sıklıkla Tadelle yiyor yazarken.
Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?
Bu konuda biraz dertliyim. Çokça kitap evin farklı yerlerinde dağınık şekilde yayılmış durumda. Ve bulamayınca biraz bozuluyor. Ne benim ne de yardıma gelen ablasının toplama ve kaldırma şansı olmuyor. Bu sıra gördüğüm birkaç kitabı; Türkiye’nin Ağaç ve Çalıları isimli kitabı kurcalıyor. Filibeli Ahmed Hilmi’nin Amak’ı Hayal isimli bir kitabı ortalarda. Oruç Aruoba sıklıkla evin değişen yerlerinde gördüğüm yazar. İlk Ümit Röportajları isminde süregiden bir köşesi var sizin ki gibi. O köşe için yazarların ilk kitaplarını okuyor.
edebiyathaber.net (18 Ocak 2024)