Üç ayda bir yayımlanan, edebiyat-sanat dergisi Yazarkafa’nın 19. sayısı yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Masada oturmuş, önünde boş bir tabak, inatla tabakta olmayan yemeği kaşıklayan birini andırır. Dolu zannedenlere, tabağın gerçekten de boş olduğunu göstermek istercesine.” *Günther Anders / Kafka’dan Yana, Kafka’ya Karşı
Dergimizin 19. sayısında sizleri, edebiyat tarihinin en gizemli yazarı “Franz Kafka” ile selamlıyoruz. Düşünür ve gazeteci kimliğiyle tanıdığımız Günther Anders, Kafka üzerine yazılmış ilk eleştirisel metinde yukarıdaki sözlerle ifade ediyor Kafka’yı. Tuba Karamuklu, Deniz Topçu ve Kerem Bozkurt tarafından hazırlanan kapak konumuzda; Kafka’nın sorunlu aile yaşamını, edebi yönünü, eserlerini ve kahramanlarını ele alırken, edebiyatımızın önemli isimlerinden Oğuz Atay ile Kafka’yı birçok yönden karşılaştırdık: Gregor Samsa’nın babası Hermann Kafka veya Selim Işık’ın babası Cemil Atay olsaydı ne olabilirdi? Ya da Selim’de Oğuz’u, Samsa’da Kafka’yı görmek mümkün müdür?
Bu sayımızda dosya konumuz ise Sabahattin Ali. Tuba Karamuklu, “Türk Edebiyatının Onarılmaz Yarası: Sabahhattin Ali” adlı yazısıyla, yazdıkları ve yaşadıkları ile ile gündemden düşmeyen yazarın, hayatına ve eserlerine ilişkin pek bilinmeyen anekdotlar paylaştı.
Dünya edebiyatında “Ulysess” adlı eseriyle tanınan James Joyce ise bir diğer dosya konumuz. Arda Yeşildağ yazdı: “Kimse Anlamıyor mu?”
“1860’lı yıllarda ilk sembolist şair, o zamanlar 39 yaşında olan Charles Baudelaire’dir; dolayısıyla ilk Sembolist şiir de Baudelaire tarafından kaleme alınmıştır.” Diba Bahadıroğlu, 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan “Sembolizm” akımının tarihine ilişkin notlar paylaşıyor.
Haluk Ecevit, A.Can Kısaçtutan ve Özer Özgün öyküleriyle; Armağan Altay, Ozan Baygın, Erdal Erdem, Utku Özgündüz, Artniyet, Battal Aktaş, Güray Özçelik, Bekir Tüccar ve Ertamer Gezer şiirleriyle; Arzu Şen, Çisem Papiroğlu, Osman Coşkun, Tayfun Baş, İsmail Örs, Naze Nejla Yerlikaya, Armağan Altay, Doruk Kirezci ve Yılmaz Şems ise yazılarıyla dergimizin 19. Sayısında yer alan isimler. Son olarak, genç ve başarılı ressam Duygu Üzüm Arat röportajı da bu sayıdaki sürprizimiz.
edebiyathaber.net (1 Haziran 2017)