Ayfer Tunç’un kurucusu olduğu Yazmak Atölyesi’nin aralık ayı programı belli oldu. Aralık programında önceki sezonlarda ilgiyle takip edilen atölyelerin yanı sıra yeni söyleşiler ve atölyeler de yer alıyor.
Atölye programının ilk durağında, ezberlerin ve tabuların ardına geçerek bambaşka bir bakış açısıyla olağandışı bir medya okur yazarlığı tecrübesi yaşatmayı vaat eden Gazeteci Yazar Mine Söğüt’ün rehberliğinde düzenlenen Ahlak Belanızı Versin var.
Yeni sezondaki yolculuğuna geçtiğimiz ay Rus Edebiyatı ile başlayan Edebiyatla Dünya Turu, Aralık ayında İrlanda Edebiyatı’nı konu alıyor. İrlanda Edebiyatı, James Joyce’un Finnigan Uyanması kitabı çevirisiyle 2017’de Talat Sait Halman Çeviri Ödülü’ne layık görülen Fuat Sevimay’dan dinlenecek.
Yazar ve roman kahramanı arasındaki ebeveyn – evlât ilişkisinin ele alındığı Pelin Gökçeel ile Yazarına Çekmiş Roman Kahramanları atölyesinin ilk haftasında Tolstoy, ikinci haftasında ise Anna Karenina’nın ana karakterlerinden biri olan Konstantin Dimitriç Levin konuşulacak.
Murat Erşen ile Felsefe Buluşmaları”nın Aralık ayı programındaysa Erving Goffman’ın “Günlük Yaşamda Benliğin Sunumu” kitabının yakın okuması ve tartışması yapılacak. “İroni ve Sinizm” konusu ele alınacak.
Hayat, Edebiyat ve Poetika: Hikâyeyi Bireysel, Toplumsal ve Tarihsel Dinamikleriyle Okumak, edebiyat aracılığıyla bireyin kendi hikâyesine ve insanlığa yaklaşımını irdeleyen bu atölyede, seçilen metinler üzerinden yazarların meseleleri bireysel, toplumsal ve tarihsel yönleriyle ele alınacak. Metinlerin arka planındaki tarihsel bağlam, anlatıya hâkim metaforlar ve kullanılan edebi araçlar da derinlemesine incelenecek. Sepin Sinanlıoğlu ve Töre Sivrioğlu’nun rehberliğinde edebiyatın farklı boyutlarına dokunulacak seminer 8 Aralık Pazar günü gerçekleşecek.
Yazmak Atölyesi’nin yeni sezonunda büyük ilgi gören Edebiyatın Esin Perileri seminer dizisiyle, yazarlara ilham veren sanat dalları ve disiplinler üzerine “Mimarî” ve “Resim”i katılımcılarla buluşturan Murat Gülsoy, bu ay “Tıp” ile devam edecek. Bu seminerde, tıbbın edebiyata kattığı yaratıcı ve eleştirel gücü tartışılarak, bu eserlerin tıbbın etik sorularına nasıl ışık tuttuğu, bilim ve insan ilişkisini nasıl dönüştürdüğü incelenecek. Frankenstein, Köpek Kalbi, Dr. Moreau’nun Adası, Cesur Yeni Dünya, Beni Asla Bırakma, Guguk Kuşu, Yavaş Adam, Beyaz Kale, Körlük, Nisyan, Sevgilinin Geciken Ölümü değinilecek romanlardan bazıları…
Yazmak Atölyesi’nin yepyeni programı: Tragedyanın Doğuşu’ndan Putların Batışı’na “Nietzsche”. Bu atölyede, edebiyat, tiyatro ve felsefe üçgeninde erken dönem Nietzsche felsefesinin kaynakları Burak Çakır, Özlem Sinal ile incelenip tartışılacak.
Çağdaş dünya edebiyatının nitelikli örneklerinin okunup incelendiği; esere, olay örgüsü, karakter yaratımı, bakış açısı, üslup, temalar gibi unsurların irdelenerek bir tür yakın okuma tekniğinin uygulandığı Cem Alpan ile Çağdaş Edebiyatı Okumak atölyesi bu ay “Ağustos Mavisi” (Deborah Levy) ve “Yaz Köpekleri” (Andrea Abreu) kitaplarına yer verecek. Yerli ve yabancı basında çıkan eleştiri ve makalelerin de dikkate alınıp tartışılacağı, yeri geldiğinde çevirmen, eleştirmen, edebiyatçı veya konuyla ilgili uzmanın hatta mümkün olduğunda yazarının da davet edileceği bu etkinliklerde söz konusu eser tüm yönleriyle ele alınacak.
Ahmet Elhan, Gözüme mi İnanayım, Sana mı? Optik Görüntünün Peşinde adlı dört haftalık seminer programıyla Yazmak Atölyesi’nde. Bu seminerde, geniş bir görsel malzeme havuzundan yararlanılarak kültürel görsel kodların işlevleri ve anlamları üzerine odaklanılacak. “Gözüme mi İnanayım, Sana mı?”, gözün, görmenin ve göstermenin farklı çağlarda nasıl şekillendiğini; optik görüntü ekseninde tartışmaya odaklanan bir program olacak.
Yazmak Atölyesi söyleşi programına Bağımsız Tiyatro Buluşmaları’nı ekliyor. Aralık ayı söyleşileri Bağımsız Tiyatro Buluşmaları: İsmet Ege Tonbul ve Lorin Merhart ile başlayacak. Bağımsız sahne açmanın zorlukları, tiyatronun yaratım süreçleri, tiyatro yazarlığı ve oyunculuk serüvenlerini konu alacak söyleşinin yürütücülüğünü Elif Karadağ üstlenecek.
Geçtiğimiz ay hava muhalefeti sebebiyle ertelenen Murat Uyurkulak ve Özcan Alper’le Ödüllü Filmleri “Karanlık Gece” 8 Aralık Pazar akşamı gerçekleşecek. Söyleşide, Özcan Alper’in, senaryosunu Murat Uyurkulak’la kaleme aldığı, 59. Altın Portakal Film Festivali’nin En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllü “Karanlık Gece” filmi ele alınacak. Türkiye’deki linç kültürünün dinamikleri, birey ve toplum üzerindeki etkileri derinlemesine tartışılacak.
Modern bireyin kendini temsil alanı olan modaya dair başarılara imza atmış ikonik isimleri ağırlayan, moda yayıncılığının önemli ismi Işık Şimşek, Moda Söyleşileri’nde bu ay Moda Fotoğrafçısı Koray Birand’ı konuk edecek.
Yönetmen Ketche ve film eleştirmeni / senarist Burak Göral, zengin bir söyleşi için buluşuyor. Ketche’nin yönetmeni olduğu “Kızılcık Şerbeti” dizisinin yanı sıra Romantik Komedi, Bu İşte Bir Yalnızlık Var, Hadi Be Oğlum, Müslüm ve diğer filmleri üzerinden Türk sinemasına dair derinlemesine bir sohbet gerçekleşecek. Türk seyircisinin izleme alışkanlıkları, dizi dünyasının değişen dinamikleri ve hikâye anlatımındaki yeniliklerin ele alınacağı Türkler Ne İzlemek İstiyor? Ketche: Romantik Komedi’den Kızılcık Şerbeti’ne söyleşisi 20 Kasım Cuma akşamı Yazmak Atölyesi’nde.
Aralık ayında şair Gonca Özmen moderatörlüğünde gerçekleşecek Şair Buluşmaları’nda Nilay Özer, yeni şiir kitabı “Yüzü Kelebeklerle Örtülü” ile konuk olacak. Yazar Buluşmaları’nın ilk konuğu yeni kitabı “Unufak” ile Rober Koptaş olacak.Söyleşinin yürütücülüğünü Süreyyya Evren üstlenecek. Ayın son söyleşisiyse yeni kitabı “Beklediğim Odalarda” üzerine Nilüfer Açıkalın ile gerçekleştirilecek, söyleşinin yürütücülüğünde Bilal Acarözmen yer alacak.
ATÖLYELER
Mine Söğüt ile AHLAK BELANIZI VERSİN
01 Aralık Saat 11.00 – 18.000 (Yüz Yüze) (Tek Oturum)
Fuat Sevimay – EDEBİYATLA DÜNYA TURU – İRLANDA
03 – 24 Aralık Salı Saat 19.30 – 21.00 (Online) (Aralık)
Pelin Gökçeel ile YAZARINA ÇEKMİŞ ROMAN KAHRAMANLARI: TOLSTOY & LEVİN
05 – 12 Aralık Perşembe Saat 19.30 – 22.00 (Online)
Murat Erşen ile FELSEFE BULUŞMALARI
05 – 12 Aralık Perşembe Saat 19.30 – 21.00 (Yüz Yüze & Online)
Sepin Sinanlıoğlu, Töre Sivrioğlu ile HAYAT, EDEBİYAT VE POETİKA: HİKAYEYİ BİREYSEL TOPLUMSAL VE TARİHSEL DİNAMİKLERİYLE OKUMAK
08 Aralık Pazar Saat 12.00 – 15.00 (Yüz Yüze & Online) (Tek Oturum)
Burak Çakır, Özlem Sinal ile TRAGEDYANIN DOĞUŞU’NDAN PUTLARIN BATIŞI’NA “NİETZSCHE”
13 Aralık – 03 Ocak Cuma Saat 19.30 – 21.30 (Online) (Aralık – Ocak)
Murat Gülsoy ile EDEBİYATIN ESİN PERİLERİ: TIP
14 Aralık Cumartesi 12.00 – 14.00 (Yüz Yüze) (Tek Oturum)
Ahmet Elhan ile GÖZÜME Mİ İNANAYIM, SANA MI? OPTİK GÖRÜNTÜNÜN PEŞİNDE
17 Aralık – 14 Ocak Salı Saat 19.30 – 21.30 (Yüz Yüze) (Aralık – Ocak)
Cem Alpan ile ÇAĞDAŞ EDEBİYATI OKUMAK
19 – 26 Aralık Perşembe Saat 19.30 – 21.00 (Online)
Murat Erdin ile SÖZÜN DOĞRUSU “CÜMLELERİN GİZLİ KAHRAMANLARI”
21 Aralık Cumartesi 12.00 – 15.00 (Yüz Yüze & Online) (Tek Oturum)
(Online ve hibrit olan atölyelerimizde süreli olarak ders kaydı paylaşılmaktadır.)
SÖYLEŞİLER
Bağımsız Tiyatro Buluşmaları: İsmet Ege Tonbul & Lorin Merhart – Moderatör: Elif Karadağ
07 Aralık Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Murat Uyurkulak ve Özcan Alper’le Ödüllü Filmleri “Karanlık Gece”
08 Aralık Pazar 17.00 / 19.00 (Yüz Yüze)
Işık Şimşek ile Moda Söyleşileri: Koray Birand
14 Aralık Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Şair Buluşmaları: Nilay Özer – Moderatör: Gonca Özmen
15 Aralık Pazar 14.00 / 16.00 (Yüz Yüze)
Yazar Buluşmaları: Rober Koptaş – Moderatör: Süreyyya Evren
15 Aralık Pazar 17.00 / 19.00 (Yüz Yüze)
Türkler Ne İzlemek İstiyor? Ketche: Romantik Komedi’den Kızılcık Şerbeti’ne
Ketche ve Burak Göral
20 Aralık Cuma 19.00 / 21.00 (Yüz Yüze)
Yazar Buluşmaları: Nilüfer Açıkalın – Moderatör: Bilal Acarözmen
21 Aralık Cumartes 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
DETAYLI BİLGİ İÇİN
0533 812 65 60
0530 118 50 21
edebiyathaber.net (30 Kasım 2024)