Mehmet Berk Yaltırık‘ın “Yedikuleli Mansur” adlı romanı İthaki Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Yedikuleli Mansur’la tanışma vakti
Rivayet olunur ki, 1540’larda İstanbul’da sürü halinde gezen kurt adamlar varmış. Kanuni Sultan Süleyman, has askerlerini de yanına alarak kurt adamları surlara dizmiş. Halkın da toplandığı esnada bu canavarlardan yüz elli kadarı surlardan atlayıp gözden kaybolmuş…
8 Ekim 2016 tarihinde aramızdan ayrılan Giovanni Scognamillo’nun ‘İstanbul Gizemleri’ isimli çalışmasında anlatılan bu rivayet, yazar Mehmet Berk Yaltırık tarafından önce ‘Kanlı Pençe’ isimli bir hikâyeye, sonra da ‘Yedikuleli Mansur’ isimli yeni romanına dönüştü.
Yedikuleli Mansur korkulu ama ziyadesiyle fantastik bir sergüzeşt…
Galata Kulesi’nin akbabayı andıran gölgesi. Bıçak parıltıları, şarap kokuları, sarhoşların koynunda yattığı eğri büğrü sokaklar, bükülen kaytan bıyıklar, kadı neferlerinin ayak patırtıları, külhani topuk vurmalar, başlayan ve biten efsaneler, zorbaların kanunu, kanunun falakası…
Sultan Süleyman Han’ın saltanatının son senelerinde, zorbazların ipinin ucunu çoktan kaçırmış Kara Şaban Ağa, zorbazlığa namzet Mansur, simyaya tövbeli meyhaneci Panayot, insan kaçkını ve daim karanlıkta yürüyen Ayı Osman Ağa, zorbazların rüzgârında savrulan Roza ve bir nice tılsımlı, efsunlu, ürpertili mekân ve mavra…
Mehmet Berk Yaltırık
19 Temmuz 1987’de doğdu. 2010’da Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitede, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı Tarih Anabilim Dalı’nda Genel Türk Tarihi alanında, “Moğolların Deşt-i Kıpçak Seferleri” teziyle yüksek lisansını tamamladı. Çeşitli internet sitesi ve fanzinlerde, araştırma yazıları ve hikâyeleri yayınlandı. Anadolu Korku Öyküleri 2 (Bilgi Yayınları), Gio Ödülleri 2013 Seçilmiş Öyküler (İthaki Yayınları), Güçoburlar (Doğan Kitap) ve Aşkın Karanlık Yüzü (İthaki Yayınları) adlı dört kitap çalışmasında yer aldı.
Romana dair minik detaylar
- Romanın çıkış kaynağı on altıncı yüzyılda İstanbul sokaklarında gezdiği rivayet edilen kurt adam hikâyelerine dayanmaktadır.
- Romanın yazılması esnasında kabadayıların kökeni ve tarihçesine ilişkin yapılan araştırma notları 2015’te Sakarya’da Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Sempozyumu’nda sunum olarak aktarılmıştır.
- Romana ilham veren şarkı külhani bir tınıya sahip oluşu aşikâr ‘Bahriye Çiftetellisi’ yahut ‘Kadifeden Kesesi’dir.
- Romandaki tuhaf mahlûkların tasvirlerinde biri hariç, tarihi kaynaklarda geçen ve folklor derlemelerinde rastlanan tariflere başvurulmuştur.
edebiyathaber.net (17 Mart 2017)