Christopher J. Preston’ın Sentetik Çağ adlı kitabı, Bilge Demirtaş çevirisiyle Tellekt tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Sentetik Çağ, geçmişte yaşadığımız dünyanın hızla tanınmaz hale geldiği bir zamanda gerek yeryüzünü gerekse insanları yeniden yapılandıracak sentetik geleceğin hatlarını çiziyor.
İnsanlık yeryüzünde haddinden fazla etki bıraktı. Bu durum, eriyen buzulları ve azalan tür sayılarını belgeleyen istatistiklerin ötesinde yeni bir jeolojik çağa işaret ediyor. Bu yeni çağın, toprağın her santimetrekaresinde ve okyanus suyunun her bir damlasında tespit edilebilen türlerin itibarını artık teslim etmesi gerekiyor.
Sentetik Çağ‘da, jeolojik tarihin bu yeni döneminde dünyayı nasıl şekillendirmeyi seçtiğimizin kritik önem taşıdığına dikkat çeken Christopher J. Preston, kendi tasarımımız olan sentetik işleyişlerin istediğimiz dünyayı dikkatlice tasarlamak için bir fırsat sunduğunu düşünüyor ve yeryüzünün metabolizmasını yeniden yapılandırmayı vaat eden bir dizi teknoloji tanımlıyor: nanoteknolojiler, moleküler üretim, sentetik biyolojinin genom oluşturma potansiyeli, evrimi geride bırakabilen “biyolojik mini makineler”, türlerin yer değiştirmesi ve soyu tükenen türleri geri getirme, iklim mühendisliği, güneş radyasyonu, karbonu atmosferden uzaklaştırmak amacıyla yapay ağaç üretimi ve daha nicesi…
Sentetik Çağ, yaşadığımız dünyanın hızla tanınmaz hale geldiği bir zamanda gerek yeryüzünü gerekse insanları yeniden yapılandıracak sentetik geleceğin hatlarını çiziyor.
Sentetik Çağ, 2018’de Ekoloji ve Çevre kategorisinde Nautilus Ödülü’nü almıştır.
CHRISTOPHER J. PRESTON, Montana Üniversitesi’nde felsefe profesörüdür. Felsefi ilgi alanları arasında yaban hayat ve yeniden yabanlaştırma, ekofeminizm, Antroposen, iklim mühendisliği ve çevresel epistemoloji yer almaktadır. İklim mühendisliği, sentetik biyoloji ve Antroposen yeni çağı hakkında kapsamlı akademik yayınlarının yanı sıra Grounding Knowledge: Environmental Philosophy, Epistemology, and Place (Topraklama Bilgisi: Çevre Felsefesi, Epistemoloji ve Mekân) adlı bir kitabı olan Preston’ın aynı zamanda Engineering the Climate: The Ethics of Solar Radiation Management (İklim Mühendisliği: Güneş Radyasyonu Yönetiminin Etiği) ve Climate Justice and Geoengineering: Ethics and Policy in the Atmospheric Anthropocene (İklim Adaleti ve Jeomühendislik: Atmosferik Antroposen’de Etik ve Politika) adlı derlemeleri ile editörlüğünü yaptığı Engineering the Climate: The Ethics of Solar Radiation Management (İklim Mühendisliği: Güneş Işınımı Yönetiminin Etiği) adlı çalışması bulunmaktadır.
BİLGE DEMİRTAŞ, 2000’de ODTÜ Felsefe Bölümü’nü bitirdi. 2007’ye kadar ODTÜ-GİSAM’da (Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi) araştırma görevlisi olarak çalıştı. Aynı dönemde, ODTÜ Medya ve Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. 2007’de New York’a yerleşti. Burada New York Üniversitesi (NYU) Dijital Medya Yüksek Lisans programını bitirdi ve çeşitli kurumların medya bölümlerinde çalıştı. 2010’dan beri İzmir’de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders vermekte ve bağımsız medya çalışmaları yürütmektedir.
edebiyathaber.net (2 Ekim 2023)