Yeni Deniz Mecmuası 1’inci yılını geride bıraktı. Derginin 5. sayısı yayımlandı.
Üç ayda bir yayımlanan Yeni Deniz Mecmuası, deniz kültürünü her boyutuyla ve derinlemesine ele alıyor. Denizin ve denizcilerin gerçeklerini siyasetten sanata ve edebiyata, ekonomiden tarihe, ulusal güvenlik stratejilerinden coğrafyaya açılan yelpazede yansıtmayı amaçlayan dergi “Rüzgâr esmeden deniz kıpırdamaz” sloganıyla yola çıkmıştı.
Yeni Deniz Mecmuası’nın 216 sayfa hacmindeki 5. sayısı Oktay Rifat’ın “Deniz Ressamları” adlı şiiriyle açılıyor. Kapak konusu ise Ali Can Ertuğrul’un kaleme aldığı “Akdeniz’in Kaderini Değiştiren Deniz Savaşları”. Ertuğrul, aynı coğrafi alanda, benzer iklim koşullarında, benzer stratejilerle gerçekleşen ama arasında yüzyıllar olan Actium ve Preveze deniz savaşlarını anlatıyor.
Derginin söyleşi bölümü İstanbul Boğazı’nın eski zamanlarındaki “bol balıklı” günlere ayrıldı.
Serkan Ocak, İstanbul’da balıkçılıkla uğraşan “Boğazın efendileri”yle boğazın eski güzel günlerini konuştu. Cemre Cemri İstanbul Modern küratörü Çelenk Bafra ile “Liman” sergisi üzerine söyleşti.
Emin Nedret İşli’nin arşivinden hazırlanan “Albüm” sayfalarında ise denizyolları ulaşımının vazgeçilmez parçası olan “seyrüsefer tarifeleri” var. Merve Çay, “Japon Sanatı Ukiyo-e”den örneklerle denizlerin büyüleyiciliğini anlatıyor. A. Ömer Türkeş, Herman Melville’in şaheseri modern zamanların denizcilik destanı “Moby Dick”i irdeliyor.
Bu sayının sürprizi, Türkçede ilk kez okuyacağınız Joseph Conrad’ın The Mirror of The Sea adlı kitabından seçme sayfalar. Ömer Bozkurt, bu eserden bir bölümü Yeni Deniz Mecmuası için çevirdi.
Ahmet Aytogan, “Deniz Taşımacılığının Dünü ve Bugünü”nü anlatırken, Nur Jale Ece’nin kaleminden “Tarihten Günümüze Deniz Kazaları ve Alınan Önlemler”i okuyacaksınız. Sadun Boro’nun kızı Kısmet Deniz Polat’tan, çocukluğunu, ailesini ve denizle ilişkilerini dinlerken o günlere gideceksiniz. Artun Ünsal’ın bugüne kadar herkesten gizlediği şiirlerini de ilk kez bu sayıda okuyacaksınız. Cem Gürdeniz, Yavuz-Havuz Davasını ve Cumhuriyet Donanmasını derinlemesine inceliyor. Selim İleri boyuna kırık deniz kabuklarını anlatıyor.
Dergide pek çok yazı daha yer alıyor.
edebiyathaber.net (10 Mart 2017)