Yeni Yücel dergisi yayın hayatına başlıyor

Nisan 5, 2024

Yeni Yücel dergisi yayın hayatına başlıyor

Yeni Yücel dergisi ilk sayısıyla okuyucuyla buluştu.

Tanıtım bülteninden:

Edebiyatımızın çorak topraklarını yeşillendirmeye, sanatımızın katilini kelepçelemeye geldik.

Yeni Yücel Dergisi, yayın hayatına başlıyor

1935’te Muhtar Fehmi Enata öncülüğünde yayımlanan Yücel dergisi, Yeni Yücel adıyla, edebiyat dünyasına yeni soluk olmaya geliyor. 68 yıl sonra, Behçet Kemal Çağlar, Orhan Burian, Haluk Y. Şehsuvaroğlu, Cemal Nadir Güler, Ceyhun Atuf Kansu, Cahit Sıtkı Tarancı, Necati Cumalı, Mehmet Başaran, Sabahattin Kudret Aksal, Talip Apaydın, Fakir Baykurt, İlhan Tarus, Haldun Taner, Cevdet Kudret Solok, Yaşar Nabi Nayır, Sabahattin Ali, Halit Ziya Uşaklıgil, Samet Ağaoğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Vedat Günyol, Samim Kocagöz gibi isimlerin yolunun geçtiği Yücel’i miras alan Yeni Yücel, ilk sayısıyla okurlara “Merhaba” diyor.

Hikâye, şiir, deneme, eleştiri yazıları ve karikatürlerle edebiyat iklimine farklı bir hava katmayı amaçlayan dergi, aynı zamanda kültür sanat çatısı altında, sanatçı kolektifleri ve sanat insiyatiflerine ilişkin röportaj, söyleşi, açılışlar, duyurular, etkinlikler, gelişmelere yer verecek.

“Estetikten kopmayan toplumcu, ilerici, aydınlanmacı yazarları, çizerleri ve düşünürleri bu yolda, yoldaşlığa davet ediyoruz” cümleleriyle yola çıkan derginin yayın yönetmenliğini gazeteci ve yazar Mehmet S. Aman üstleniyor.

Derginin satışı, ilk olarak www.yeniyuceldergi.com internet sitesi üzerinden yapılacak. İlerleyen günlerde fiziki satış alanları duyurulacak. Derginin şiir, öykü, yazı ve karikatür kabul adresi ise şöyle: [email protected]

İlk sayıda neler var

“Toplumlar eleştirmeyi bıraktıklarında konformist bir topluma dönüşürler ve maniple olabilir hale gelirler” diyen Meksikalı sanat eleştirmeli Avelina Lésper’in yazıları Yeni Yücel’de yayımlanacak. Lésper, “Sanat için 2024 tahminleri” başlıklı yazısıyla dergide yer alıyor.

2023 Yunus Nadi Öykü Ödülü kazananlarından Öznur Unat “Yolculuk, Ayşe Şahin “Seher Kadın” ve Sarp Sağkal “Söz Hakkı Gençlerin” öyküsüyle ilk sayıya omuz veriyor. Misilleme Kurşunkalem’in “Parantez” denemesiyle katkı sunduğu dergide Üveys Ülker “Konargöçer”, Mehmet Sâdık “Görmez misin şâirler, her vâdide, sözcüklerin ve hayallerin peşinde şaşkın şaşkın dolaşırlar”, Gada Mergü “Oyundan en”, Mustafa Erayata “Yerküre altında kızıl bir gece”, Burak Ketmen “Vicdan-ı mahşer”, Yavuz Selim Birtane “İbrahim, bu başka bir kavganın türküsü”, Ersin Kartal “Ol denince oldurulmuş şeyler ormanı” ve Umut Can Dalgıç “Sosyal demokrat aşklar” şiiriyle yer alıyor.

Z. Kevser Şahin “İhanet edilmiş İstanbul”, Tolga Gerger “Cumhuriyet ve entelektüelite”, Mehmet S. Aman “Yeniden Doğuş: Yeni Yücel”, Burak Ketmen “Popüler kültürün mutasyonu” ve Adem Sercan Kaba “Türk Sinemasının Mezat Günlükleri” köşesinde  “Öztürk Serengil ve Fenerbahçe Boks Takımı” yazısıyla düşün katkısı sunuyor.

Bu sayıda “Odak”, Türk şiirinin yaşayan büyük şairlerinden Özdemir İnce. İnce, kendisine sorulan  10 soruyu yanıtladı. “Kısa kısa kültür sanat” köşesinde kültür sanat dünyasından kısa haberler yer alıyor. “Bir düşünün isteriz…”, Nuri Bilge Ceylan’ı sorgulatıyor…

“Bir Zamanlar” köşesinde, Yücel dergisinin Temmuz 1944 sayısındaki “İç Düzen” yazısı yer alıyor.

“Dize Bulmaca” köşesi ise okurları derin bir araştırmaya yönlendiriyor. Üç farklı şairin dizelerini soran dergi, kazanan bir kişiye kitap hediye ediyor.

Yeni Yücel dergisinin iletişim adresleri ise şöyle:

İnternet sitesi: www.yeniyuceldergi.com

X: x.com/yeniyuceldergi

Instagram: instagram.com/yeniyuceldergi E-posta: [email protected]

edebiyathaber.net (5 Nisan 2024)

Yorum yapın