Türkiye’de en çok izlenen spor dalı hiç kuşku yok ki futboldur. Futbol ile yatıp, futbol ile kalkan bir ülke olduğumuz için de bu konuda birbirinden farklı pek çok kitap yayımlandı.
Bu kitapların arasına, geçtiğimiz günlerde Göztepe’yi uzun yıllar sonra yeniden süper lige çıkartarak başarılarına bir yenisini ekleyen; davranışları ve özel yaşantısıyla da futbolseverlerin sempatisini kazanan Yılmaz Vural’ın hayatını anlatan, İnkilap Yayınları etiketi ile çıkan İnadım İnat adlı biyografi kitabı da katıldı.
İnadım İnat; Elohim’in Çocukları, Gece Tayyarede Açıkta, Ideon-Tanrıların Yolu, Ateş Kırmızısı gibi romanlarıyla okurların beğenisini kazanan Yazar Orhan Bahtiyar tarafından, Yılmaz Vural’ın anlatımıyla hazırlandı. Ancak kitabın yazarı Orhan Bahtiyar olmasına rağmen; yazarın isminin, kitabın kapağının bir köşesinde, Yılmaz Vural’ın adının yanında görülemeyecek kadar küçük yazılması, okurda kitabın yazarının Yılmaz Vural’mış algısını oluşturuyor. Böylece yazarın emeği de gölgede kalmış oluyor.
Yazarın ismi sadece kapakta gölgede kalmıyor; kitabın kapağını açtığımızda, Yılmaz Vural’ın biyografisinin olup, kitabı hazırlayan yazarın biyografisinin olmaması, yazarı kitaptan uzaklaştırıyor. Ancak Orhan Bahtiyar’ın ismi her ne kadar gölgede kalıyor olsa da kitabın sayfalarını çevirmeye başladığımız andan itibaren, yazar, romanlarında olduğu gibi akıcı dili ile olayları başarılı bir şekilde kurgulayarak okura hem kendini hem de kitabın edebi değerini hissettiriyor.
İnadım İnat, bir futbol adamının biyografisi olsa bile sadece futbol konularına yönelmiyor. Okuyucusunu yıllar öncesinin Sakarya’sına götürüp; onlara dönemin sosyoekonomik ve kültürel yapısı hakkında bilgi veriyor. Ayrıca İnadım İnat, Yılmaz Vural’ın antrenör olabilme umuduyla yüksek lisans eğitimi almak için gittiği Almanya’da bugün bile Türk öğrencilerinin yurt dışında master yapabilmelerinin kapısını açmak için verdiği mücadeleye de değinerek, hayallerinin peşinden emin adımlarla ilerleyen idealist öğrencilere rehber oluyor. Kitap, bu yönüyle de -biyografi kitabı olmasına rağmen- okura kişisel gelişim kitabı okuyormuş tadı veriyor.
Gerek kurgusu, gerek dili, gerekse de işlediği konular ile sıradan bir spor adamı biyografisinin dışında kalan ve edebi değeri olan İnadim İnat, Yılmaz Vural’ın; doğduğu, büyüdüğü, futbola başladığı, eğitim aldığı ve evlendiği… Kısacası mücadele ve azim dolu yıllarına ışık tuttuktan sonra Türk futbol tarihinde sır kalan konuları da aydınlatarak futbolseverleri keyif dolu nostaljik bir yolculuğa çıkartıyor.
Melih Yıldız – edebiyathaber.net (18 Temmuz 2017)